Στην πιο κρίσιμη καμπή για την πορεία των δημόσιων οικονομικών της χώρας προκλήθηκαν οι εκλογές.

Τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης για το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2012 δείχνουν πως μέχρι το παραπέντε των εκλογών το πρωτογενές δημόσιο έλλειμμα ήταν μόλις 18 εκατ. ευρώ, έναντι 1,48 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Στο διάστημα αυτό όμως δεν πρόλαβε να δείξει τις όποιες θετικές του συνέπειες το «κούρεμα»  των ελληνικών ομολόγων. Έτσι οι πληρωμές των τόκων «καταπόντισαν» τον προϋπολογισμό και συνολικό έλλειμμα εκτινάχθηκε στα 7,6 δισ. ευρώ, έναντι 5,47 δισ. ευρώ στο α΄τετράμηνο του 2011 (+40% σε ένα χρόνο)! Συνολικά οι δαπάνες για τόκους μέχρι τον Απρίλιο έφτασαν στα 7,4 δισ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιες από το α΄τετράμηνο πέρυσι που ήταν μόλις (;) 3,8 δισ. ευρώ.

Με τα δεδομένα αυτά το δημόσιο (μέχρι τις εκλογές τουλάχιστον) «κρατούσε την ανάσα του». Έτσι οι υπόλοιπες δαπάνες (λειτουργικές και μισθολογικές) περιορίστηκαν σημαντικά ενώ και τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν οριακά, στα 16,1 δισ. ευρώ από 15,1 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν.

Η βελτίωση αυτή εντοπίζεται κυρίως στον στενό δημόσιο τομέα και αποδίδεται εν πολλοίς στις μεγάλες περικοπές δαπανών και στην είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ.

Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα η κατάσταση όμως είναι ακόμα δυσχερής. Το πλεόνασμα των ΟΤΑ περιορίστηκε περαιτέρω ενώ τα περισσότερα νομικά πρόσωπα κοντεύουν να «σκάσουν»  από τα ελλείμματα -και χωρίς πλέον τις «πλάτες» της κεντρικής κυβέρνησης.

Το αξιοσημείωτο πάντως είναι πως  παρά την ύφεση, τις μειώσεις μισθών  και την ανεργία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία εμφάνισαν πλεόνασμα 2,91 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2,75 εκατ. ευρώ που εμφάνιζαν πέρυσι.

Η εύθραυστη αυτή ισορροπία επιτεύχθηκε όμως με μια γενικευμένη «στάση πληρωμών» από το δημόσιο. Στο τέλος Απριλίου, οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις του κράτους προς ιδιώτες έφταναν στα 6,28 δισ. από 6,24 δισ. ευρώ το Μάρτιο του 2012. Μετά τις εκλογές όμως και την ακυβερνησία που προέκυψε, εκφράζονται φόβοι πως το ποσό πιθανότατα αυξήθηκε πολύ παραπάνω.

Πρωταθλητές των χρεών ως τον Απρίλιο παρέμειναν τα ασφαλιστικά Ταμεία με 2,82 δισ. ευρώ (εκ των οποίων το 1,16 δισ. ευρώ προέρχεται από τα Ταμείο Πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων) ενώ έπονται τα νοσοκομεία με χρέη 1,59 δισ. ευρώ και τα νομικά πρόσωπα που οφείλουν 2,66 εκατ. ευρώ. Τα υπουργεία εμφανίζονται να χρωστούν  805 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 164 εκατ. ευρώ είναι επενδυτικές δαπάνες).

Διευκρινίζεται πάντως πως το δημόσιο έλλειμμα όπως το υπολογίζει η Τρόικα, δεν αποτυπώνεται από τα στοιχεία αυτά, χωρίς να γίνουν πρώτα οι δημοσιονομικές προσαρμογές σε εθνικολογιστική βάση, αφαιρώντας και έσοδα ή δαπάνες που δημιουργήθηκαν σε προηγούμενες χρόνιες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook