Σε απόγνωση βρίσκονται οι επαγγελματοβιοτέχνες στα Χανιά από τα προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη χωροταξικών και πολεοδομικών σχεδίων σε συνδυασμό με την υπουργική απόφαση η οποία ορίζει ότι όλες οι περιοχές εκτός σχεδίου πόλεων αποτελούν γη υψηλής παραγωγικότητας.

Έτσι οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στις περιοχές αυτές δεν μπορούν να ανανεώσουν τις άδειες λειτουργίας τους, ούτε να συμμετάσχουν σε επιδοτούμενα Ευρωπαικά προγράμματα.

Τα προβλήματα αυτά συζητήθηκαν στην διάρκεια συνάντησης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Χανίων (ΟΕΒΕΧ) με τον αντιπεριφερειάρχη Απόστολο Βουλγαράκη.

Όπως δήλωσε μετά την συνάντηση ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΧ κ.Αντώνης Παπαδεράκης «ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Πρέπει να γίνουν άμεσες ενέργειες, όπως η έναρξη των διαδικασιών εκπόνησης των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων και των ΣΧΟΟΑΠ. Αυτό είναι αρμοδιότητα των δήμων και αρμοδιότητα του κράτους είναι να χρηματοδοτήσει και να ξεκαθαρίσει τέτοιου είδους σχέδια…Πρέπει να ανανεωθούν οι άδειες των υφισταμένων νόμιμων επιχειρήσεων που υπάρχουν στα Χανιά και να μην προχωρήσει το κλείσιμο επιχειρήσεων…»

Από την πλευρά του ο κ.Βουλγαράκης χαρακτήρισε ως τεράστιο το πρόβλημα διευκρινίζοντας πως « λόγω της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που ουσιαστικά ορίζει ότι όλος ο Νομός Χανίων – με εξαίρεση τις περιοχές Νατούρα – είναι γη υψηλής παραγωγικότητας, δεν μπορεί καμία βιοτεχνία να λειτουργήσει εκτός αν είναι εντός οικισμού ή εντός σχεδίου πόλεως…»

Παράλληλα ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων ανέφερε πως θα γίνουν παρεμβάσεις και στην κυβέρνηση αλλά και στους δήμους, προκειμένου αφενός να προχωρήσουν τα χωροταξικά σχέδια και αφετέρου να υπάρξει μια άμεση λύση έτσι ώστε να μην οδηγηθούν σε ¨λουκέτο» επιχειρήσεις.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «δυστυχώς αυτή η αρμοδιότητα είναι δική μου, αλλά εγώ τέτοιες υπογραφές δεν θα βάλω. Θα πρέπει να αναλάβει το κράτος την ευθύνη…»

Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν αφορά μόνο σε επιχειρήσεις αλλά και στις κατοικίες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook