Την άποψη ότι η χώρα δεν αντέχει να προσφύγει σε τρίτες εκλογές εξέφρασε από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, μετά από σειρά συναντήσεων που είχε με θεσμικούς παράγοντες στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, σημειώνοντας παράλληλα τη βούληση του κόμματός του να βοηθήσει στο σχηματισμό «προοδευτικής» κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, ο Φώτης Κουβέλης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών, Χανς Σβόμποντα, τον Επίτροπο Κοινωνικών Υποθέσεων και Απασχόλησης, Λάζλο 'Αντορ, την επικεφαλής των σοσιαλιστών ευρωβουλευτών της Γαλλίας, Κατρίν Τροτμάν, τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Π. Στάινμάγερ, καθώς και με μέλη της ελληνικής κοινότητας των Βρυξελλών.

Στις συναντήσεις αυτές, η ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε την ανάγκη να επιμηκυνθεί χρονικά η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας ως το 2017, ώστε να δοθεί «ανάσα» στην ελληνική κοινωνία. Παράλληλα, η ΔΗΜΑΡ επεσήμανε ότι πρέπει να προωθηθούν προοδευτικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, αλλά και να υπάρξει σταδιακή αποδέσμευση από τους όρους του Μνημονίου και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία που περιορίζει τα εργασιακά δικαιώματα.

Παράλληλα, ο Φ. Κουβέλης επεσήμανε την ανάγκη να προωθηθεί πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο θα βασίζεται στη δανειοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και στα χρήματα του ΕΣΠΑ, καθώς και πρόγραμμα που θα στηρίξει την απασχόληση των νέων στην Ελλάδα. Ο Φ. Κουβέλης σημείωσε ότι το πρόγραμμα ΕΣΠΑ στην Ελλάδα βρίσκεται σε «βαθιά ύπνωση», καθώς όπως είπε βρισκόμαστε στο τέλος της χρονικής του διάρκειάς του και η απορροφητικότητα των κονδυλίων δεν ξεπερνά το 40%.

Εξάλλου, ο κ. Κουβέλης έκανε έκκληση προς τους θεσμικούς παράγοντες των Βρυξελλών να διαμορφωθεί μια ευρωπαϊκή πολιτική που θα στηρίξει την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η κρίση χρέους στην Ελλάδα, ναι μεν έχει ελληνικό χρώμα, αλλά αποτελεί μέρος ενός συνολικού πανευρωπαϊκού προβλήματος. «Η Ελλάδα μπορεί και δικαιούται να προχωρήσει. Να μείνει όρθια, αλλά να κρατήσει και την κοινωνία ζωντανή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φ. Κουβέλης.

Σύμφωνα με τον Φώτη Κουβέλη, οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται τη δύσκολη κατάσταση, καθώς και το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όριά της. Σημείωσε, ωστόσο, ότι όλοι οι συνομιλητές του στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα επέμειναν στην ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων και στην ανάγκη σχηματισμού ελληνικής κυβέρνησης.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξέφρασε την βούληση του κόμματός του να βοηθήσει στο σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης, η οποία θα προϋποθέτει μία προοδευτική - προγραμματική συμφωνία. Παράλληλα, ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις δύο κόκκινες γραμμές της ΔΗΜΑΡ: την πολιτική που θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ και τη διεκδίκηση για σταδιακή αποδέσμευση από τους όρους του Μνημονίου.

Ο Φ. Κουβέλης παρουσίασε τους επτά όρους που μπορούν κατά τη ΔΗΜΑΡ να εξασφαλίσουν τη διαμόρφωση ενός κοινού τόπου για τη διαμόρφωση «προοδευτικής» κυβέρνησης και τόνισε ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι αναγκαίος προκειμένου να υπάρξει συνομιλητής για διεκδικήσεις στην Ευρώπη και προκειμένου να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις προοδευτικού χαρακτήρα.

Καταλήγοντας, ο Φ. Κουβέλης τόνισε ότι η χώρα δεν αντέχει να προσφύγει σε τρίτες εκλογές. Σημείωσε ωστόσο, ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από το πώς θα διαταχθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί και από τη βούληση των πολιτικών δυνάμεων να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνεργασίας. «Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ποια θα είναι η κατάληξη» ανέφερε χαρακτηριστικά.