Το Ιράν φαίνεται ότι καταβάλει προσπάθειες καθαρισμού στη στρατιωτική βάση Παρσίν, την οποία επιθυμεί να επισκεφθεί η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στο πλαίσιο της έρευνάς της για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, αποκάλυψε Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Ρόμπερτ Γουντ, προσωρινός επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής στην ΙΑΕΑ, δήλωσε επίσης στο 35μελές διοικητικό συμβούλιο της Υπηρεσίας ότι το Ιράν έχει παράγει αρκετό χαμηλού εμπλουτισμού ουράνιο για την παραγωγή αρκετών πυρηνικών όπλων αν εμπλουτιστεί περαιτέρω σε υψηλότερα επίπεδα.

«Το Ιράν έχει στην πραγματικότητα επιταχύνει την παραγωγή του χαμηλού εμπλουτισμού ουρανίου», σημείωσε ο Γουντ.

«Δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση ειρηνική ανάγκη για τέτοια αποθέματα ή για μια τέτοια επιτάχυνση του προγράμματος και θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι αυτή η ποσότητα του χαμηλού εμπλουτισμού ουρανίου είναι αρκετή για αρκετά πυρηνικά όπλα αν εμπλουτιστούν περαιτέρω σε υψηλότερο επίπεδο», πρόσθεσε.

Στα 18-19 Ιουνίου διεξάγεται στη Μόσχα άλλος ένας γύρος συνομιλιών ανάμεσα στο Ιράν και την ομάδα των έξι χωρών (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) με σκοπό την εξεύρεση μίας συμβιβαστικής λύσης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς. Δυτικές χώρες υποστηρίζουν αντιθέτως ότι το Ιράν επιθυμεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα απειλώντας με αυτά και τα βαλλιστικά όπλα που διαθέτει την ευρύτερη περιοχή.

Πέρα από τη Δύση, με ανησυχία παρακολουθούν τα γεγονότα και οι χώρες του Περσικού.

Η Σαουδική Αραβία, ο ισχυρότερος γείτονας της Τεχεράνης, προειδοποίησε την Τρίτη ότι «το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα κλιμάκωσε το επίπεδο των απειλών στην περιοχή» και για το λόγο αυτό «είναι επικίνδυνο», υπογράμμισε ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, πρίγκιπας Αλ-Φαϊζάλ.

Εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι η Τεχεράνη θα μεταβάλλει τη στάση της και θα συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα.