Εάν κάποιο νύχι σας παρουσιάζει δυσχρωμία (αλλάζει χρώμα, γίνεται κίτρινο, καφέ, μαύρο), ονυχόληση (αποκόλληση του νυχιού από το υγιές δέρμα) και δημιουργεί πάχυνση (λόγω συσσώρευσης σαθρού υλικού κάτω από τα νύχια), είναι προφανές ότι έχει προσβληθεί από μύκητα.

Οι πιθανές αιτίες που μπορεί να οφείλεται αυτό είναι από την ζέστη καθώς οι μύκητες (μυκητώδη εκφύματα) είναι θερμόφιλοι, δηλαδή αντέχουν σε ζέστη μεγαλύτερη των 37° C. Την υγρασία, γιατί η υπερβολική υγρασία προκαλεί αποικισμό σε μύκητες. Ακόμη οφείλεται και στα ζώα καθώς ορισμένοι μύκητες μπορούν να μεταδοθούν από την επαφή με ένα ζώο.

Σημαντικό ρόλο παίζει και η ηλικία, τα ηλικιωμένα άτομα έχουν πιο λεπτό δέρμα και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Από την άλλη πλευρά, δυσκολεύονται να φτάσουν τα πόδια τους για να τα καθαρίσουν, να τα στεγνώσουν και να τα ελέγχουν για τυχόν εμφάνιση μυκήτων.

Η μείωση του ανοσοποιητικού, είναι σημαντική και σε αυτή την περίπτωση, ο οργανισμός είναι λιγότερο ικανός να αντιμετωπίσει τους μύκητες. Αυτό οφείλεται είτε σε χρόνιες ασθένειες (HIV), είτε σε παροδικές, είτε σε ιατρική χορήγηση φαρμάκων (κορτικοειδή, ανοσοκατασταλτικά).

Τέλος κάθε πληγή του δέρματος, των βλεννωδών ιστών ή των νυχιών είναι εν δυνάμει είσοδος του οργανισμού στους μύκητες και φυσικά όσο καλύτερα φροντίζει κανείς για τη σωστή υγιεινή των νυχιών και όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει κάποιος τη θεραπεία, χωρίς να προσπαθήσει να το αντιμετωπίσει μόνος του, τόσο πιο γρήγορα θα απαλλαγεί από το πρόβλημα.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook