Η Ελλάδα χρειάζεται ένα φιλόδοξο Σχέδιο Μάρσαλ για μια σύγχρονη οικονομία, ανεξάρτητα εάν θα παραμείνει ή όχι στο ευρώ, τονίζει ο σύμβουλος του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Χουμπέρ Βεντρίν, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ».

Ο κ. Βεντρίν, μην αποκλείοντας έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, επισημαίνει πως δεν θα πρέπει να προκαταβάλλεται η απόφαση των Ελλήνων ψηφοφόρων, ενώ εάν η χώρα εγκαταλείψει το ευρώ, τότε θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτρέψει την πρόκληση χάους.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν Μέρκελ και Ολάντ κατευθύνονται σε μια διένεξη, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών σημειώνει πως πρόκειται για πολιτικούς με πολύ ρεαλισμό, προβλέψιμους και αξιόπιστους, οι οποίοι, εάν από κάποια στιγμή και μετά βρουν ένα συμβιβασμό, θα συνεννοούνται καλά μεταξύ τους.

Προσθέτει, μάλιστα, πως συμβιβασμό εννοεί στο θέμα του Δημοσιονομικού Συμφώνου, όπου, όπως τονίζει, η κ. Μέρκελ θα πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν μόνον μέτρα λιτότητας, καθώς σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις ζητούν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και σε αυτό το νέο Σύμφωνο θα υπάρχουν κρατικές επενδύσεις όπως επίσης φιλελεύθερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο ίδιος θεωρεί πως η Γερμανία βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση στο θέμα της πολιτικής, της ανταγωνιστικότητας, όμως, εάν κανείς το εξετάσει καλύτερα, αυτό είναι σχετικό και βασίζεται στην αδυναμία των υπόλοιπων κοινοτικών εταίρων, ενώ αυτή η εξέλιξη απειλεί το ίδιο το ευρώ, από το οποίο οι Γερμανοί δεν θέλουν να παραιτηθούν.

Ο κ. Βεντρίν δεν προβλέπει, όπως λέει, ένα τέλος του ευρώ και αυτό όχι μόνον επειδή οι Γερμανοί θέλουν οπωσδήποτε τη διατήρησή του, αλλά επειδή και οι Γάλλοι και οι Ιταλοί και πολλές άλλες χώρες έχουν τα δικά τους συμφέροντα στο να διατηρηθεί το ευρώ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook