Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό τμήμα της γνωστής διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης, αναφερόμενο στις πρόσφατες δηλώσεις της κας Λαγκάρντ αναφορικά με τα παιδιά της Νιγηρίας επισημαίνει τα εξής:

"Οι πρόσφατες δηλώσεις της διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σχετικά με τα παιδιά του Νίγηρα είναι εξαιρετικά προκλητικές, καθώς οι πολιτικές του Ταμείου όταν δανειοδοτεί τις χώρες της Αφρικής, πολλές φορές πλήττουν τα πιο φτωχά και περιθωριοποιημένα παιδιά.

Σύμφωνα με στοιχεία της ActionAid από χώρες όπως η Γκάνα ή το Μαλάουι που έχουν πάρει δάνεια από το ΔΝΤ, τομείς εξαιρετικά κρίσιμοι για την ανάπτυξη μιας χώρας και την ευημερία των κατοίκων, όπως η παιδεία και η υγεία είναι οι πρώτοι που πλήττονται.

Έτσι, οι πιο φτωχοί κάτοικοι των χωρών, αυτοί που ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα, σταματούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.

Για παράδειγμα, η Γκάνα έχει δανειστεί 5 φορές από το ΔΝΤ από το 1966, πιο πρόσφατα το 2009. Οι όροι των δανείων, όμως, οδήγησαν τη χώρα στην καλύτερη περίπτωση σε μια μακροοικονομική και παροδική σταθερότητα με μεγάλη ανεργία και στη χειρότερη σε πολιτική και κοινωνική αναταραχή.

Οι όροι των συμβάσεων γίνονται στόχοι για τις χώρες και όχι εργαλεία για να επιτευχθεί αληθινή ανάπτυξη και να μειωθεί η φτώχεια των κατοίκων. Η πιο πρόσφατη σύμβαση έπληξε τόσο την υγεία όσο και την παιδεία, καθώς πάγωσαν οι προσλήψεις στα σχολεία κι έτσι 4000 υπαίθρια σχολεία έμειναν χωρίς δασκάλους.

Οι κλινικές στις φτωχές και απομακρυσμένες περιοχές δεν πήραν χρήματα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αγοράσουν φάρμακα και ιατρικά υλικά.

«Τόσο το ΔΝΤ, όσο και οι κυβερνήσεις πρέπει να έχουν ως στόχο τους την πραγματική ανάπτυξη που θα ωφελεί όλους τους κατοίκους, ειδικά τους πιο φτωχούς.

Αντί η κυρία Λαγκάρντ να μας υπενθυμίζει να πληρώνουμε τους φόρους μας, καλύτερα να πιέσει την ελληνική και κάθε άλλη κυβέρνηση να έχει διαφανείς και αποτελεσματικές διαδικασίες για τη διαχείριση των χρημάτων των φορολογουμένων» δήλωσε ο Γεράσιμος Κουβαράς, Γενικός Διευθυντής της ActionAid Ελλάς.

«Αν κρίνει κανείς τα αποτελέσματα της παρέμβασης του ΔΝΤ σε χώρες όπως η Γκάνα, τα φτωχά παιδιά είναι αυτά που πληρώνουν το πιο βαρύ τίμημα. Από τη μεγάλη πείρα της ActionAid, βλέπουμε ότι το μοντέλο που φέρνει μόνιμες και θετικές αλλαγές στις ζωές των φτωχών ανθρώπων είναι αυτό που βασίζεται στις δικές τους προσπάθειες ανάπτυξης, στη διεκδίκηση και εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους και στην αλληλεγγύη» πρόσθεσε"

Να σημειωθεί ότι πρόεδρος του ΔΣ της ActionAid στην Ελλάδα είναι η κα Αλεξάνδρα Μητσοτάκη και αντιπρόεδρος η γιατρός και πρώην πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου κα Ηρώ Βαρσαμή.

Δείτε εδώ περισσότερα για την ActionAid Hellas