Ανανεωμένες εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου λειτουργούν οι δύο διαδικτυακές ακαδημαϊκές πρωτοβουλίες που δίνουν τη δυνατότητα -μέσω ενός ερωτηματολογίου- στους χρήστες να ανακαλύψουν πόσο κοντά ή μακριά βρίσκονται από τα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο μας.

Το Choose4Greece αποτελεί μια κοινή ακαδημαϊκή πρωτοβουλία που πραγματοποιείται από ερευνητές από τα παρακάτω πανεπιστημιακά ιδρύματα:

Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τμήμα Ψυχολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το e-Democracy Centre, Center for Democracy Aarau, University of Zurich, το Department of Public Administration, University of Twente Nuffield College, University of Oxford και το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Το τεστ είναι στη διεύθυνση: http://www.choose4greece.com

Ο τεχνικός σχεδιασμός και η ανάπτυξη της εφαρμογής πραγματοποιήθηκε από τον Δρ. Κώστα Τζιούβα από το Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο γραφικός σχεδιασμός έγινε από τον Claudio Mendoça. Η πρωτοβουλία είναι μη κερδοσκοπική.

Η άλλη πλατφόρμα που είναι και αυτή ανανεωμένη είναι το γνωστό helpmevote που μετονομάστηκε σε smartvote.

Το εργαστήριο εφαρμοσμένης πολιτικής έρευνας του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ μετά την επιτυχημένη εφαρμογή του helpmevote στις περιφερειακές εκλογές του 2010 στην Ελλάδα αποφάσισε να το εφαρμόσει και για τις βουλευτικές εκλογές.

Ο ηλεκτρονικός σύμβουλος ψήφου δεν είναι μια δημοσκόπηση. Με την χρήση του smartvote ο πολίτης μπορεί να κινητοποιηθεί, ώστε να συμμετέχει στις εκλογές, να συγκρίνει τις δικές του θέσεις με τις θέσεις των κομμάτων και να διευκολυνθεί τελικά να αποφασίσει.

Το τεστ είναι στη διεύθυνση: http://www.smartvote.gr/

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook