Μόνο ένας στους τρεις φοιτητές, από τις συνολικά 600.000 που είναι εγγεγραμμένοι, ζήτησε και προμηθεύτηκε κάποιο πανεπιστημιακό σύγγραμμα την φετινή χρονιά, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η υπουργός παιδείας Α. Διαμαντοπούλου.

Φαίνεται πως οι αιώνιοι φοιτητές «στοιχειώνουν» τα ελληνικά πανεπιστήμια, γεγονός που προβληματίζει ιδιαιτέρα το υπουργείο, το οποίο είναι αποφασισμένο να στείλει έγγραφο στα τμήματα ζητώντας επίσημη πληροφόρηση.

Πάντως, πολλοί είναι οι φοιτητές που έχουν απλά συμπληρώσει ή ξεπεράσει τον προβλεπόμενο αριθμό συγγραμμάτων και δεν έχουν πλέον δικαίωμα να πάρουν άλλα, ακόμα και πρόκειται για κάποιο μάθημα η ύλη του οποίου έχει αλλάξει.

Για τον λόγο αυτό, υπάρχουν δεκάδες φοιτητές οι οποίοι δεν κάνουν αίτηση παραλαβής συγγραμμάτων.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που παρουσίασε η κ. Διαμαντοπούλου είναι ότι το κόστος των συγγραμμάτων που επέλεξαν φοιτητές του ίδιου τμήματος είναι πολύ υψηλό στο ένα πανεπιστήμιο και πολύ φθηνότερο στο άλλο. Για παράδειγμα, το \”πακέτο\” που επέλεξαν οι φοιτητές της ιατρικής Αθήνας ανέρχεται σε 1138 ευρώ ανά έτος ενώ στην Ιατρική Πάτρας 318 ευρώ.

Την ίδια ώρα, προκύπτει ότι, σε ορισμένα τμήματα ΤΕΙ υπάρχει εγκατάλειψη σπουδών από εξάμηνο σε εξάμηνο. Για παράδειγμα στα ΤΕΙ Φυτικής Παραγωγής και Τουριστικών Επαγγελμάτων πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ στο πρώτο εξάμηνο υπέβαλαν αίτηση για βιβλία 60 σπουδαστές, στο 3ο εξάμηνο υπέβαλαν μόνον 6.

Στη συνέντευξη που δόθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για τα ακαδημαϊκά συγγράμματα και την ηλεκτρονική υπηρεσία «Εύδοξος» προκύπτει ότι “ το πρώτο εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2010-2011 ολοκληρώθηκε η πρώτη περίοδος εφαρμογής της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Εύδοξος». Κατά γενική ομολογία φοιτητών, καθηγητών και λοιπών εμπλεκομένων η προσπάθεια ήταν απολύτως επιτυχημένη και έλαβε εγκωμιαστικά σχόλια.

Η υπουργός παιδείας Α. Διαμαντοπούλου ανέφερε τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της υπηρεσίας “ Εύδοξος” και συγκεκριμένα :

-Ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας
-Επιτάχυνση της διαδικασίας διανομής, καθώς ήταν δυνατή η παραλαβή συγγραμμάτων από την πρώτη μέρα λειτουργίας του συστήματος.
-Απόλυτη διαφάνεια
-Παρακολούθηση της όλης διαδικασίας μέσω των σύγχρονων δομών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook