Έκκληση για αποκατάσταση της τροφοδοσίας φαρμάκων, υγειονομικού υλικού αλλά και τροφίμων στους ανάπηρους και ηλικιωμένους που διαμένουν στο Άσυλο Ανιάτων στην  Κυψέλη απηύθυναν την Τετάρτη  η πρόεδρος του ιδρύματος, κυρία Ιωάννα Ηλιάδη αλλά και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, κ. Παντελής Ξένος.

«Σε κατάσταση απόγνωσης βρίσκονται 260 ασθενείς ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, εκ των οποίων το 80%, δηλαδή 210 ασθενείς, είναι κατάκοιτοι, αλλά και 170 εργαζόμενοι του Ιδρύματος Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων, του Ασύλου Ανιάτων, διότι ο ΕΟΠΠΥ δεν έχει καλύψει τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς το Ίδρυμα» αναφέρουν στην επιστολή που κοινοποίησαν οι εκπρόσωποι της διοίκησης αλλά και των εργαζομένων του ιδρύματος.

Βάσει της νομοθεσίας, από 1-1-2012 όλες τοι υποχρεώσεις του ΙΚΑ και του ΟΓΑ όπου ήταν ασφαλισμένοι οι ένοικοι του Ασύλου μεταφέρθηκαν στον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Άσυλου Ανιάτων, οι οφειλές για την  περίοδο από 1-1-2010 μέχρι 31-5-2012 ανέρχονται σε 1,5 εκατ. ευρώ, πλην όμως ο ΕΟΠΠΥ δεν έχει ανταποκριθεί στη ρύθμιση των δικών του οφειλών, με αποτέλεσμα όπως επισημαίνεται στην επιστολή «να οδηγεί τους ασθενείς, τους εργαζομένους και το Ίδρυμα σε δραματική κατάσταση».

Επιπλέον, το ίδρυμα αδυνατεί να εξασφαλίσει τα φάρμακα των ασθενών (ιδίως μετά τις αρνητικές λίστες του ΕΟΠΠΥ), αλλά και τις προμήθειες σε τρόφιμα και αναλώσιμα, αφού οι προμηθευτές διέκοψαν την τροφοδοσία ακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης.

«Οι 170 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τον Φεβρουάριο και καθημερινά, παλεύοντας με ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, καταβάλλουν κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια για την υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους» υπογραμμίζεται στην επιστολή και ζητείται από τον ΕΟΠΥΥ η άμεση καταβολή των οφειλόμενων χρημάτων προκειμένου να επιβιώσει. 260 ασθενείς, 170 εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, είναι σε οριακή κατάσταση και αντιμέτωποι με πρωτοφανείς δυσκολίες.

Σημειωτέον ότι το Άσυλο Ανιάτων είναι Κοινωφελές Φιλανθρωπικό Ίδρυμα, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικό, που ιδρύθηκε το 1893. Σκοπός του είναι η περίθαλψη και υποστήριξη ασθενών χρονίως πασχόντων που δεν έχουν δυνατότητα να αυτοεξυπηρετηθούν και η ανακούφιση των οικογενειών τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook