Υπό το βάρος της κλιμάκωσης των συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων του Μπασάρ αλ-Άσαντ και των αντικαθεστωτικών στη Συρία συγκαλείται εκτάκτως το απόγευμα της Τετάρτης στην Κωνσταντινούπολη διεθνής διάσκεψη παρουσία της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, Ευρωπαίων επικεφαλής διπλωματίας -ανάμεσά τους οι Λοράν Φαμπιούς και Ουίλιαμ Χέιγκ- και υπουργών του αραβικού κόσμου.

Η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι στη διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης θα τεθούν επί τάπητος τα βασικά στοιχεία μίας στρατηγικής δημοκρατικής μετάβασης στη Συρία, ενώ απέρριψε τη ρωσική πρόταση για συμμετοχή του Ιράν σε μία σύνοδο για τη συριακή κρίση.

Την ίδια στιγμή, Ρωσία και Κίνα έστειλαν από κοινού μήνυμα ενάντια σε οποιαδήποτε ξένη επέμβαση και προσπάθεια επιβολής αλλαγής καθεστώτος στη Συρία.

Στο προσκήνιο το Κεφάλαιο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ

Η σινορωσική ανακοίνωση ήλθε καθώς ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ ανέφερε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να υποστηρίξουν μια δεσμευτική δράση του ΟΗΕ εναντίον της Συρίας, στο πλαίσιο του κεφαλαίου 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ κατόπιν αιτήματος του Αραβικού Συνδέσμου.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει ζητήσει από τον ΟΗΕ να κάνει χρήση του κεφαλαίου 7 για να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Συρία και να της επιβάλει κυρώσεις. Το κεφάλαιο 7 προβλέπει επίσης την πιθανότητα προσφυγής στη βία σε περίπτωση απειλής της ειρήνης.

Ωστόσο, ο Αραβικός Σύνδεσμος υπογράμμισε ότι δεν «ζήτησε τη λήψη στρατιωτικής δράσης», εκτιμώντας ότι το «Συμβούλιο Ασφαλείας [είναι αρμόδιο] να αποφασίσει αν θα επιβάλει οικονομικές κυρώσεις ή θα πάει παραπέρα».

«Εμείς, οι ΗΠΑ, ελπίζουμε ότι όλες οι υπεύθυνες χώρες θα πάρουν μέρος σύντομα σε κατάλληλες δράσεις εναντίον του καθεστώτος της Συρίας και, αν είναι απαραίτητο, σε δράσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο πλαίσιο του κεφαλαίου 7, όπως το ζήτησε ο Αραβικός Σύνδεσμος» δήλωσε ο Τίμοθι Γκάιτνερ.

«Απουσία σοβαρών ενδείξεων συμβιβασμού από την πλευρά του καθεστώτος [του Σύρου προέδρου] Αλ-Άσαντ, βαίνουμε κατευθείαν προς αυτή την κατεύθυνση» είπε ο Γκάιντερ σε συνάντηση εργασίας της ομάδας Φίλοι της Συρίας.

Βάσει του κεφαλαίου 7 του Χάρτη του ΟΗΕ «το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να αποφασίσει μέτρα, που μπορεί να εμπεριέχουν τη χρήση ένοπλης βίας, μπορούν να ληφθούν (αυτά) για να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του, και μπορεί να καλέσει τα μέλη του ΟΗΕ να εφαρμόσουν αυτά τα

Ως προς τη διάσκεψη, τουρκικές διπλωματικές πηγές έχουν δηλώσει ότι πέραν της Χίλαρι Κλίντον θα παραστούν οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Βρετανίας, Λοράν Φαμπιούς και Ουίλιαμ Χέιγκ αντίστοιχα, ενώ έχουν προσκληθεί και Άραβες υπουργοί στη σύνοδο της οποίας θα προεδρεύσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Με την αιματοχυσία στη Συρία να συνεχίζεται ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Τζούλιο Τέρτσι προειδοποίησε την Τετάρτη ότι υπάρχει κίνδυνος γενοκτονίας. «Η στρατηγική της Δαμασκού κινδυνεύει να προκαλέσει μια γενοκτονία αν δεν επέμβουμε άμεσα» είπε μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και της ιταλικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Η στρατηγική της Δαμασκού είναι ξεκάθαρη: προσπαθεί να διασφαλίσει την επιβίωσή της μέσω της κλιμάκωσης του τρόμου εναντίον του πληθυσμού, με πιο άμεσο και πιο βίαιο τρόπο και τροφοδοτώντας τεχνητά τις συγκρούσεις μεταξύ διαφορετικών συνιστωσών της συριακής κοινωνίας» επισήμανε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.

Σινο-ρωσικό «όχι» σε επέμβαση και αλλαγή καθεστώτος

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε από το Πεκίνο ότι μια αλλαγή καθεστώτος στη Συρία θα μπορούσε να οδηγήσει «στην καταστροφή».

«Οι [ομάδες της αντιπολίτευσης] εκτός Συρίας καλούν ολοένα και πιο συχνά τη διεθνή κοινότητα να βομβαρδίσει το καθεστώς Άσαντ, να το ανατρέψει. Είναι πολύ επικίνδυνο, θα έλεγα ότι ενδέχεται να οδηγήσει την περιοχή στην καταστροφή» ανέφερε.

Η Ρωσία και η Κίνα δήλωσαν την Τετάρτη «απολύτως αντίθετες» σε οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στη Συρία και σε μια αλλαγή καθεστώτος στη χώρα, σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε κατά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Πεκίνο.

«Η Ρωσία και η Κίνα είναι απολύτως αντίθετες στις προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Συρία μέσω μιας ξένης στρατιωτικής επέμβασης, όπως και στην προσπάθεια επιβολής […] αλλαγής καθεστώτος», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των δύο χωρών.

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται παράλληλα ότι Μόσχα και Πεκίνο αντιτάσσονται στη χρήση «στρατιωτικής βίας» και «στις μονομερείς κυρώσεις» εναντίον του Ιράν.

«Η Ρωσία και η Κίνα τάσσονται κατά της προσφυγής στη στρατιωτική βία ή της απειλής για προσφυγή στη βία εναντίον του Ιράν και δεν εγκρίνουν την επιβολή μονομερών κυρώσεων εναντίον του», σημειώνουν.

Η Μόσχα πρότεινε παράλληλα τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία παρουσία του Ιράν, πρόταση την οποία κατ\’ ουσίαν απέρριψε η Χίλαρι Κλίντον λέγοντας «πως είναι λίγο δύσκολο να φανταστεί πως θα προσκληθεί μία χώρα που διευθύνει παρασκηνιακά τη βία του καθεστώτος Άσαντ κατά του λαού του».

Οι σχετικές δηλώσει Κλίντον έγιναν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Αζερμπαϊτζάν πριν κατευθυνθεί στην Κωνσταντινούπολη για τη διάσκεψη.

Εν τω μεταξύ, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν πρόκειται να μιλήσει την Πέμπτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με διπλωμάτες έχει αρχίσει ήδη να διαβλέπει την αποτυχία του σχεδίου του και επιθυμεί η διεθνής κοινότητα να πιέσει με όλο της το βάρος ώστε να γίνει σεβαστό ή να βρει ένα «σχέδιο Β».

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook