Στις 18 Ιουνίου η χώρα πρέπει να είναι ενωμένη και έτοιμη για μια πανεθνική προσπάθεια που θα τη βγάλει οριστικά και με ασφάλεια από την κρίση και την εξάρτηση, τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ανοιχτή επιστολή προς τους Έλληνες πολίτες και τους ψηφοφόρους.

Ο κ. Βενιζέλος τονίζει επίσης ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνο του και να διαχειριστεί την κρίση, καθώς και ότι η εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων πέρασε «και πολιτικά και αριθμητικά».

Και προσθέτει ότι δεν υπάρχουν μονομάχοι, ούτε διπολικό κομματικό σύστημα και προβλέπει ότι «στις 18 Ιουνίου δεν θα υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση» και επομένως θα αναζητηθούν συνεργασίες.

Τονίζει επίσης ότι «μόνο ένα εκλογικά και κοινοβουλευτικά ισχυρό ΠΑΣΟΚ εγγυάται και διασφαλίζει την αναγκαία και ισορροπημένη κυβερνητική συνεργασία» και «μια διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης» και προσθέτει ότι αν κάτι τέτοιο δεν γίνει, «το αδιέξοδο θα είναι αναπόφευκτο, όποιο κι αν είναι το πρώτο κόμμα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την παράταση της κρίσης και της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, που βλάπτει τον τόπο και ιδίως τους πιο αδύναμους. Επίσης κατηγορεί τα δύο κόμματα ότι «στήνουν πλαστό σκηνικό ενός δήθεν δικομματισμού».

Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, όπως την διατυπώνει στην επιστολή του ο κ. Βενιζέλος, είναι η «αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης χωρίς να τίθεται σε αμφιβολία η εφαρμογή των θετικών πλευρών της σύμβασης που είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα και χωρίς να τίθεται σε αμφιβολία η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας».

Ο κ. Βενιζέλος απευθύνεται και σε όσους αισθάνονται ότι ανήκουν στη δημοκρατική παράταξη και σήμερα αισθάνονται απογοητευμένοι, καλώντας τους, στις εκλογές, να σταθμίσουν την επιλογή τους με βάση αφενός τη δική τους προσδοκία και αφετέρου από τη σκοπιά της εθνικής προοπτικής.