Αποβάθρα, η οποία είχε παρασυρθεί από τα τεράστια σεισμικά κύματα στην Ιαπωνία πέρυσι, ξεβράστηκε την Τρίτη -15 μήνες αργότερα- σε μια παραλία στην πολιτεία Όρεγκον.

«Είναι το πρώτο αντικείμενο που ξεβράστηκε και ήταν τόσο μοναδικό που επιβεβαιώσαμε ότι ήταν πράγματι από το τσουνάμι», δήλωσε ο εκπρόσωπος αρμόδιας υπηρεσίας, και πρόσθεσε ότι το ιαπωνικό προξενείο επιβεβαίωσε ότι η αποβάθρα προερχόταν από τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με Ιάπωνες αξιωματούχους, η αποβάθρα προήλθε από το λιμάνι Μισάουα, στην περιοχή Αομόρι.

Οι αρχές στο Όρεγκον και άλλες πολιτείες της δυτικής ακτής, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά και μη κυβερνητικές οργανώσεις προσπαθούν να συντονίσουν τον καθαρισμό των συντριμμιών. Η Ιαπωνία εκτιμά ότι 1,5 εκατ. τόνοι συντριμμιών πλέουν ενδεχομένως ακόμη στον Ειρηνικό.

Η αποβάθρα 20 μέτρων, φτιαγμένη από τσιμέντο και μέταλλο, έχει μια μικρή πλάκα με μια επιγραφή στο ιαπωνικό αλφάβητο. Ξεβράστηκε νωρίς την Τρίτη το πρωί στην γραφική παραλία Αγκέιτ, βόρεια του Νιούπορτ, 177 χλμ. νοτιοδυτικά του Πόρτλαντ. Οι αρχές θα την απομακρύνουν, αν και δεν είναι ακόμα σαφές ποιος θα επωμιστεί το κόστος.

Η αποβάθρα ελέγχθηκε και δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνα επίπεδα ραδιενέργειας.

Ο σεισμός της 11ης Μαρτίου και το τσουνάμι που ακολούθησε στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 16.000 ανθρώπους, ενώ 3.000 εξακολουθούν να αγνοούνται ως και σήμερα στο νησί Χονσού. Πάνω από 5 εκατ. τόνοι συντρίμμια παρασύρθηκαν στη θάλασσα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος τους βυθίστηκε. Από μπάλες ποδοσφαίρου και παιχνίδια ως υλικά κατασκευών έπλευσαν ως τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ.

Οι αρχές ανησυχούν για πιθανή μόλυνση, το ενδεχόμενο ζώα να τραφούν με επικίνδυνες τοξίνες ή να υπάρξει «εισβολή» ειδών που δεν υπάρχουν στο τοπικό οικοσύστημα.