Μπορεί η παγωνιά να είναι το βασικό θέμα των τελευταίων ωρών για τη χώρα μας, στο χώρο της αγοράς του αυτοκινήτου όμως φαίνεται πως κάτι αρχίζει να κινείται. Όλα, φυσικά, γίνονται με μικρά και αργά βήματα, αλλά τα πρώτα χαμόγελα αισιοδοξίας έκαναν την εμφάνισή τους στις αντιπροσωπίες των αυτοκινήτων!

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 260 αυτοκίνητα την ημέρα οδηγούνται στις μονάδες ανακύκλωσης της ΕΔΟΕ, ενώ όλο και περισσότερος κόσμος αρχίζει σιγά σιγά και ξαναμπαίνει στις αντιπροσωπίες, για να εκμεταλλευτεί το μέτρο της απόσυρσης και να αποκτήσει το καινούργιο του αυτοκίνητο.

\"\"

Εμείς επικοινωνήσαμε με κάποιες από τις μεγάλες εταιρείες ανακύκλωσης του χώρου, για να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Συγκεκριμένα, ο κύριος Γλατζής από την ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΝΕΟΝΑΚΗΣ ΑΕ μας είπε ότι, τόσο από τα κεντρικά στον Ασπρόπυργο όσο και από το νέο σημείο συλλογής της εταιρείας στην Ιερά Οδό, κάτι αρχίζει να κινείται τις τελευταίες ημέρες, αφού και από τα δύο σημεία περνούν περίπου 40 αυτοκίνητα την ημέρα. 

Από την εταιρεία ΤΣΙΒΟΛΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΠΕ μας είπαν ότι τελευταία αυξήθηκαν αρκετά οι επισκέψεις και, από εκεί που μιλούσαμε για 1 με 2 την ημέρα, τώρα πλέον έγιναν 15 με 20. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της ΑΝΤΩΝΙΟΥ & ΥΙΟΙ ΑΒΕΕ μας επισήμανε ότι τα πράγματα γενικά είναι πεσμένα, και αυτό αποδεικνύεται από τις 5 με 6 περιπτώσεις κατά μέσο όρο που οδηγούνται καθημερινά στην εταιρεία του, με αυτοκίνητα προς ανακύκλωση.

\"\"Εμείς παρακολουθούμε από κοντά την πορεία του νέου μέτρου της απόσυρσης, στο οποίο στηρίζει πολλά η ελληνική αγορά αυτοκινήτου, και θα σας ενημερώνουμε για οτιδήποτε το νεότερο.

Ας θυμηθούμε, λοιπόν, πως γίνεται η ανακύκλωση:

Στη διαδικασία της ανακύκλωσης ακολουθούνται 5 βασικά βήματα από τη στιγμή που το αυτοκίνητο θα φτάσει στην τελευταία κατοικία του – μετά, δηλαδή, την παραλαβή, για την οποία απαιτείται να μη λείπουν κομμάτια εξωτερικά και να μην απουσιάζουν εξαρτήματα. Αυτό διαπιστώνεται χονδρικά με την πρώτη διαδικασία.

1. Ζύγισμα

Υπάρχουν λίστες με τα βάρη των αυτοκινήτων, οπότε είναι γνωστό το πόσο πρέπει να ζυγίζει κάθε μοντέλο.

2. Ταυτοποίηση

Πινακίδες και αριθμός πλαισίου πρέπει να συμφωνούν με την άδεια κυκλοφορίας. Αυτά τακτοποιούνται όλα μαζί, και αποστέλλονται στο υπουργείο.

3. Απορρύπανση

Το αυτοκίνητο καθαρίζεται από όλα τα υγρά (βενζίνη, λάδια, βαλβολίνες) και τον καταλύτη. Παράλληλα, αφαιρούνται οι τροχοί, γιατί τα ελαστικά και οι ζάντες είναι υλικά ανακυκλώσιμα.

4. Πρέσα

Το αυτοκίνητο συμπιέζεται, για να καταλήξει σε σχήμα περίπου κύβου, σημαντικά μικρότερων διαστάσεων.

5. Διαχωριστής

Ο κύβος μπαίνει σε ένα ογκώδες μηχάνημα, που δεν είναι παρά ένας κύλινδρος με δόντια, ο οποίος έχει την ικανότητα να διαχωρίζει το αλουμίνιο, το σίδερο και τα σκουπίδια, δηλαδή τα χρήσιμα από τα άχρηστα υλικά.

Δείτε τα σημεία παράδοσης των αποσυρόμενων αυτοκινήτων:

http://www.edoe.gr/welcome.aspx?NewPage=4300

4troxoi


Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook