Αυξημένες πιθανότητες για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο «βλέπουν» οι πολιτικοί αναλυτές στην Ιταλία, με το δίκτυο της Rai να μεταδίδει πως στην πραγματικότητα τα δυο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, ο Λαός της Ελευθερίας και το Δημοκρατικό Κόμμα, έχουν ξεκινήσει ήδη την προεκλογική εκστρατεία.

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος μετά τις δηλώσεις του υπεύθυνου Οικονομικών Θεμάτων Στέφανο Φασίνα ότι «αν η κεντροδεξιά δεν μπορεί να εγγυηθεί την αναγκαία κοινοβουλευτική στήριξη στην κυβέρνηση Μόντι, είναι προτιμότερο να στηθούν οι κάλπες».

O γραμματέας των Δημοκρατικών Πιερλουίτζι Μπερσάνι έκανε γνωστό ότι πρόκειται να οργανωθούν τελικά εσωτερικές εκλογές, με τη συμμετοχή όλων των εγγεγραμμένων στο κόμμα, για την ανάδειξη του υποψήφιου πρωθυπουργού.

Κάτι που, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, μπορεί να ενισχύσει τις πιθανότητες συμμαχίας με τις μικρότερες αριστερές δυνάμεις, όπως την Ιταλία των Αξιών του πρώην εισαγγελέα Αντόνιο Ντι Πιέτρο και την Αριστερά και Ελευθερία του περιφερειάρχη του Μπάρι, Νίκι Βέντολα. Μια τέτοια εξέλιξη θα απομάκρυνε, συγχρόνως, κάθε είδους προγραμματικής συνεργασίας με το πρώην χριστιανοδημοκρατικό κέντρο.

Από την πλευρά του, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι φαίνεται να προσανατολίζεται προς μια λύση που συζητήθηκε αναλυτικά και στον προοδευτικό χώρο, να προσπαθήσει, δηλαδή, να πλαισιώσει τις λίστες του κόμματός του με νέες, συνδεδεμένες εκλογικές λίστες που να απαρτίζονται από προσωπικότητες της «κοινωνίας των πολιτών».

Ο νέος γραμματέας του Λαού της Ελευθερίας, Αντζελίνο Αλφάνο, δεν κατέφερε να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της παράταξης. Οι σχέσεις του με τον Καβαλιέρε φαίνεται να είναι πλέον κάθε άλλο παρά ειδυλλιακές και οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το κόμμα «καθηλωμένο» στο 17,5%.

Παράλληλα, σύμφωνα με μερίδα του Τύπου, ο Μπερλουσκόνι δεν αποκλείει και μια θεαματική κίνηση αιφνιδιασμού: Την επιλογή του τηλεοπτικού παρουσιαστή Τζέρι Σκότι (πρώην βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Μπετίνο Κράξι και νυν συνεργάτη του τηλεοπτικού ομίλου Μπερλουσκόνι), ως υποψήφιου πρωθυπουργού της κεντροδεξιάς.

Επισήμως, η εξέλιξη αυτή διαψεύδεται και όπως διέρρευσε πολλά στελέχη του Λαού της Ελευθερίας εμφανίζονται κάθετα αντίθετα σε μια λύση που θα απέκλειε από τη μάχη για την εξουσία τους επαγγελματίες πολιτικούς.

Είναι, πάντως, σαφές ότι αυτό που μέχρι πρότινος θεωρείτο βέβαιο -η συνέχιση της κυβερνητικής δράσης του Μάριο Μόντι έως την άνοιξη του 2013- δείχνει να είναι πλέον μόνο ένα από τα πιθανά ενδεχόμενα.

Τα μεγαλύτερα ιταλικά κόμματα φαίνονται σοβαρά προβληματισμένα από τις ολοένα και αυξανόμενες συνέπειες της οικονομικής κρίσης, όπως και από την άνοδο του κινήματος των Πέντε Αστέρων του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο.

Υπενθυμίζεται ότι και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, επιβεβαιώνουν ότι το κίνημα του Γκρίλο -που ζητά τη μείωση των δαπανών των πολιτικών, την ενίσχυση του θεσμού του δημοψηφίσματος και απορρίπτει το ευρώ- συγκεντρώνει το 18,5% της πρόθεσης ψήφου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook