Η Κομισιόν πιέζει την Ελλάδα να κλείσει όσες προβληματικές τράπεζες δεν «αξίζει» να σωθούν!

Σύμφωνα με το αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters (δείτε εδώ), Eυρωπαίοι αξιωματούχοι ασκούν παρασκηνιακές πιέσεις στην Ελλάδα να κλείσει ορισμένες τράπεζες, μεταξύ των οποίων και την ATΕΒank, την 5η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, με το επιχείρημα πως είναι πολύ κοστοβόρα η περαιτέρω στήριξη και διάσωσή της.

Το ρεπορτάζ του πρακτορείου σημειώνει πως αν και το κλείσιμο μιας προβληματικής ελληνικής τράπεζας είναι αρμοδιότητα της Τραπέζης της Ελλάδος, είναι δυνατόν, σύμφωνα και με τους όρους παροχής κρατικής βοήθειας, να ασκήσει η Κομισιόν τη δικαιοδοσία της να αρνηθεί αίτημα διάσωσης μιας τράπεζας, εάν αποφανθεί ότι η διάσωσή της είναι αρκετά κοστοβόρα. Κάτι που αυτομάτως οδηγεί στο κλείσιμο της τράπεζας.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της κρίσης η Κομισιόν έχει κάνει χρήση – αν και σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις – της συγκεκριμένης δικαιοδοσίας της και έχει οδηγήσει σε οριστικό «λουκέτο» κάποιες γνωστές ευρωπαϊκές τράπεζες με πιο «τρανταχτά» παραδείγματα τις περιπτώσεις της ιρλανδικής Anglo Irish Bank κα της γερμανικής WestLB.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook