Εντείνονται οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για τον τερματισμό της εμφύλιας σύρραξης στη Συρία, την ώρα που το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ συνεχίζει να σφυροκοπά θέσεις των αντικαθεστωτικών, δολοφονώντας καθημερινά δεκάδες αμάχους. Στο στόχαστρο των δυνάμεων ασφαλείας μπήκαν μάλιστα και παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι δέχθηκαν πυρά στη διάρκεια επίσκεψης στο χωριό Μάζραατ Αλ Κουμπέιρ, όπου σφαγιάστηκαν 78 άνθρωποι.

O ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για τη δυνατότητα συγκρότησης διεθνούς ομάδας επαφής για τη Συρία.

Στην ομάδα αυτή θα «περιλαμβάνονται χώρες που έχουν επιρροή στο ένα ή το άλλο στρατόπεδο, την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση» δήλωσε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν και τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ-Αράμπι.

Ο Κ.Ανάν δεν διευκρίνισε ποιες χώρες θα συμμετάσχουν σε αυτή την ομάδα, αλλά απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε ότι το Ιράν είναι μια σημαντική «χώρα της περιοχής» και ότι «ελπίζει το Ιράν να συμμετάσχει στην επίλυση» της συριακής κρίσης.

«Οι συνομιλίες για τη συμμετοχή των χωρών στην ομάδα επαφής είναι σε πολύ αρχικό στάδιο» πρόσθεσε, καλώντας παράλληλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να αποφασίσουν με «μία φωνή».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι η νέα ομάδα επαφής είναι «μια πολύ καλή ιδέα» αλλά ότι ακόμα δεν έχουν οριστεί οι χώρες που θα συμμετάσχουν. «Κάθε ομάδα επαφής που θα έχει στόχο τις ενέργειες οι οποίες θα οδηγήσουν στη λήψη μέτρων για να σταματήσει η βία, θα είναι ευπρόσδεκτη» συμφώνησε ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ-Αράμπι.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η ομάδα θα μπορούσε να περιλαμβάνει χώρες της Δύσης και τις δυνάμεις της περιοχής όπως η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία, αλλά και τη Ρωσία και τη Κίνα -συμμάχους της Δαμασκού.

Η συμμετοχή του Ιράν, ενός άλλου συμμάχου της Δαμασκού, το οποίο όμως είναι σε διένεξη με τις χώρες της Δύσης για το πυρηνικό του πρόγραμμα, βρίσκει αντίθετους την Ουάσινγκτον, το Παρίσι και το Λονδίνο.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις είπε ότι το Ιράν «είναι μέρος του προβλήματος» στη Συρία λόγω της «υποστήριξή» του στη συριακή κυβέρνηση. «Η Τεχεράνη δεν έδειξε έτοιμη να βοηθήσει με εποικοδομητικό τρόπο σε μια ειρηνική λύση» στη Συρία, τόνισε.

Ο Μπαν είπε ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει από αυτή τη στιγμή» για την εφαρμογή του σχεδίου Αναν. Το σχέδιο αυτό «παραμένει στο επίκεντρο των προσπαθειών μας» εξήγησε, αλλά η επιδείνωση της κατάστασης επιβάλλει τη διεξαγωγή «συνομιλιών που θα προωθήσουν την εφαρμογή του». Σημείωσε, μάλιστα, ότι η προσεχής σύνοδος κορυφής της G20 στο Mεξικό θα προσέφερε μια καλή ευκαιρία γι' αυτό.

(in.gr)