Τα διαμελισμένα πτώματα 11 ανδρών και τριών γυναικών ανακάλυψαν οι αρχές χθες Πέμπτη στο εσωτερικό ενός ημιφορτηγού κοντά στο δημαρχείο της Σιουδάδ Μάντε, στην πολιτεία Ταμαουλίπας, στο βορειοανατολικό Μεξικό, δήλωσε μια πηγή της εισαγγελίας.

Η μακάβρια ανακάλυψη έγινε από έναν αξιωματούχο ο οποίος θέλησε να μάθει γιατί το όχημα ήταν σταθμευμένο παράνομα.

Στο σημείο βρέθηκε ένα μήνυμα με το οποίο ένα καρτέλ ναρκωτικών ανέλαβε την ευθύνη για τις δολοφονίες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η πολιτεία Ταμαουλίπας, μεγάλο μέρος της οποίας συνορεύει με τις ΗΠΑ, αποτελεί πεδίο σύγκρουσης ανάμεσα στο καρτέλ του Κόλπου και τους Σέτας, πρώην μέλη των ειδικών δυνάμεων που στρατολογήθηκαν από τους λαθρέμπορους ναρκωτικών ως εκτελεστές την δεκαετία του 1990 αλλά κατόπιν συνέστησαν δική τους συμμορία.

Δέκα πτώματα, ανάμεσά τους αρκετά αποκεφαλισμένα, είχαν ανακαλυφθεί στη Σιουδάδ Μάντε, μια πόλη 100.000 κατοίκων, τον Απρίλιο.

Πάνω από 50.000 άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο στο Μεξικό σε επεισόδια βίας που αποδίδονται σε συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος που διακινούν ναρκωτικά αφότου ο συντηρητικός πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν κινητοποίησε το στρατό στα τέλη του 2006 για να πατάξει τα καρτέλ αυτά.

Στο μεταξύ, χθες μεξικανικό δικαστήριο ενέκρινε το να εκδοθεί η Σάντρα Άβιλα, γνωστή ως «βασίλισσα του Ειρηνικού» –η θεωρούμενη πιο σημαντική γυναίκα στο μεξικάνικο οργανωμένο έγκλημα– στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Εφετείο ανέτρεψε προηγούμενη απόφαση που απαγόρευε την έκδοσή της, σύμφωνα με ανακοίνωση του συμβουλίου που επιβλέπει το σύστημα απόδοσης δικαιοσύνης στο Μεξικό.

Η Άβιλα, η οποία είχε συλληφθεί το 2007, φέρεται ότι συνέβαλε στην επέκταση του καρτέλ Σιναλόα μαζί με τον ηγέτη του, το Χοακίν \”Ελ Τσάπο\” Γκουσμάν. Απέκτησε το προσωνύμιό της δημιουργώντας οδούς μεταφοράς ναρκωτικών από τις ακτές του Μεξικού στον Ειρηνικό στην Καλιφόρνια. Η Άβιλα, ανιψιά του Μιγκέλ Άνχελ Φέλιξ Γκαγιάρδο, του κυριότερου \”νονού\” και πρωτοπόρου στο μεξικάνικο λαθρεμπόριο ναρκωτικών, είχε εφεσιβάλει την έκδοσή της με τους συνηγόρους της να επιχειρηματολογούν ότι δεν μπορεί να δικαστεί για τα ίδια κακουργήματα δυο φορές. Η έκδοσή της πλέον επαφίεται στο υπουργείο Εξωτερικών.

Τέλος, χθες οι αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι λαμβάνουν μέτρα για το πάγωμα πόρων μελών της οικογένειας του Γκουσμάν, συγκεκριμένα του γιου και της συζύγου του, απαγορεύοντας στους Αμερικανούς πολίτες να έχουν οποιαδήποτε συναλλαγή με τους Αλφρέδο Γκουσμάν και Μαρία Αλεχανδρίνα Σαλασάρ αντίστοιχα, που χαρακτήρισαν μέλη του καρτέλ Σιναλόα.

Η 53χρονη Σαλασάρ φέρεται ότι είναι σύζυγος του Γκουσμάν, που πιστεύεται ότι έχει παιδιά με τουλάχιστον τρεις γυναίκες.

Οι αρχές των ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις και σε άλλα παιδιά του Γκουσμάν τον Μάιο.

Ο λεγόμενος πόλεμος των ναρκωτικών εκτιμάται πως έχει συμβάλει σημαντικά να μειωθεί το ποσοστό της υποψήφιας του κυβερνώντος για την προεδρία του Μεξικού, Χοσεφίνα Βάσκες Μότα, στις εκλογές της 1ης Ιουλίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook