H Νάξος είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων με έκταση 448 τετρ. χλμ. Το πλούσιο ανάγλυφο της δημιουργεί έντονες εναλλαγές τοπίων που ξαφνιάζουν ευχάριστα. Ατέλειωτες αμμουδιές αλλά και μικρές παραλίες σφηνωμένες ανάμεσα σε βράχια, απέραντα λιβάδια και ορεινοί όγκοι, καταπράσινες κοιλάδες, περιβόλια και ελαιώνες αλλά και άγονες εκτάσεις, ανεπτυγμένοι τουριστικά παραθαλάσσιοι οικισμοί και ορεινά χωριά που ζουν σε ρυθμούς άλλων εποχών, όλα συνυπάρχουν αρμονικά πάνω στο μικρό αυτό κομμάτι γης.

Γνωστή από τα μυθικά χρόνια, η Νάξος, συνδέθηκε με τον γάμο του Διόνυσου και της Αριάδνης, ένωση που χάρισε στο νησί την εύφορη γη και το μοναδικό, διάσημο από την αρχαιότητα, κρασί της. Είναι από τα λίγα νησιά που κατοικούνται συνεχώς από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα.. Αρχαίοι ναοί, κάστρα, εκκλησίες των πρώτων χριστιανικών χρόνων, πύργοι, οχυρωμένα μοναστήρια, μνημεία μοναδικά διάσπαρτα σε όλο το νησί μαρτυρούν ότι όλες οι εποχές της ιστορίας άφησαν τα ίχνη τους στον τόπο αυτό.

Η Νάξος απόκτησε τα τελευταία χρόνια τον κοσμοπολίτικο αέρα του σύγχρονου τουριστικού θέρετρου αλλά συγχρόνως διατηρεί το παραδοσιακό χρώμα και τον λαϊκό πολιτισμό της.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Στη Χώρα: αρχαιολογικό μουσείο, αρχαιολογικός χώρος Γκρόττας, ναός Απόλλωνα (Πορτάρα), Κάστρο.
Εκτός Χώρας: Ύρια – αρχαίο ιερό Διονύσου, Σαγκρί – αρχαίος ναός Δήμητρας, Κούρος (Φλεριό - Μέλανες), Κούρος (Απόλλωνα), πύργος Χειμάρρου, μονή Φωτοδότη, Παναγία Πρωτόθρονη, Παναγία Δροσιανή, μουσεία της Απειράνθου.
Ενετικοί πύργοι: Οι σημαντικότεροι μεσαιωνικοί πύργοι που διατηρούνται μέχρι τις μέρες μας στην ενδοχώρα της Νάξου είναι ο πύργος του Μπελόνια (κοντά στο χωριό Γαλανάδο), οι πύργοι Γκρατσία και Μαρκοπολίτη (Τραγαία), ο πύργος του Φραγγόπουλου (Κουρουνοχώρι), ο πύργος του Μπαρότση (Φιλώτι) και οι νεώτεροι πύργοι της Αγιάς (στα Β.Δ. παράλια) και της Υψηλοτέρας (Γαλήνη).

ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Στη Νάξο βρίσκονται κάποιες από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας, άλλες γνωστές και διαφημισμένες και άλλες άγνωστες. Ας τις γνωρίσουμε.

Άγιος Γεώργιος: Η δημοφιλής και πολυσύχναστη παραλία στη νότια πλευρά της Χώρας. Αμμουδιά με ρηχά νερά, προστατευμένη από τους ανέμους, ιδανική για παιδιά.

Άγιος Προκόπιος: Πασίγνωστη και οργανωμένη τουριστικά με μαγαζιά κάθε είδους. Η παραλία του Άγιου Προκόπη έχει χοντρόκοκκη άμμο και πεντακάθαρα διάφανα νερά που την κάνουν να μοιάζει με τεράστια πισίνα.

Αγία Άννα: Η ατέλειωτη αμμουδιά της Αγίας Άννας είναι οργανωμένη τουριστικά, με μαγαζιά κάθε είδους.

Πλάκα: Αμμουδιά (4 χλμ.) που αποτελεί συνέχεια της παραλίας της Αγίας Άννας.

Μικρή Βίγλα: Ουσιαστικά πρόκειται για δύο υπέροχες αμμουδιές, της Μικρής Βίγλας και της Παρθένου, που χωρίζονται από τον βράχο της Μικρής Βίγλας.

Καστράκι: Μεγάλη παραλία μήκους 3 χλμ. με λευκή ψιλή άμμο.

Αλυκό: Εξωτική ατμόσφαιρα με αμμόλοφους και δάσος από κέδρους.

Απόλλωνας: Όμορφο ψαροχώρι, κτισμένο σε όρμο στην βορειοανατολική ακτή της Νάξου με παραλία που συνδυάζει άμμο και βόυτσαλο.

Λιόνας: Η παραλία του Λιόνα, στον ομώνυμο όρμο, έχει τεράστια βότσαλα και βαθιά πεντακάθαρα νερά.

Μουτσούνα: Γραφικός παραλιακός οικισμός, με όμορφες αμμουδιές και γραφικά ταβερνάκια πάνω στο κύμα, στις ανατολικές ακτές της Νάξου.

Ψιλή Άμμος: Αμμόλοφοι, δάσος με κέδρους και ειδυλλιακή ατμόσφαιρα.

Αμπράμι: Μικρή αμμουδιά με πεντακάθαρα, ζεστά νερά.

Αμίτης: Μεγάλη, κατάλευκη αμμουδιά, χωρίς πολυκοσμία.