Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ξεκινά την Παρασκευή στη Βιέννη συνομιλίες με το Iράν εν όψει της υπογραφής συμφωνίας που θα επιτρέψει μεταξύ άλλων την πρόσβαση σε στρατιωτική βάση στην οποία ενδέχεται να πραγματοποιήθηκαν έρευνες σχετικές με τα πυρηνικά.

Η συνάντηση άρχισε το πρωί της Παρασκευής στην έδρα του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή από πλευράς ΙΑΕΑ, του επικεφαλής των επιθεωρητών, Βέλγου Χέρμαν Νάκερτς, και του αναπληρωτή γενικού διευθυντή, Αργεντινού Ραφαέλ Γκρόσι και από ιρανικής πλευράς, του πρεσβευτή του στην ΙΑΕΑ, Αλί Ασγάρ Σολτανίεχ.

Στόχος είναι να υπάρξει μια συμφωνία-πλαίσιο που θα επιτρέψει να αποσαφηνιστούν όλα τα θέματα που εγείρονται μετά την ιδιαίτερα επικριτική για το Ιράν έκθεση της ΙΑΕΑ τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας, Γιουκίγια Αμάνο, είχε δημοσιοποιήσει σειρά στοιχείων που ανέφεραν ότι η Τεχεράνη είχε εργαστεί για την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου πριν από το 2003, ίσως και αργότερα.

Το Ιράν απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς κατηγορώντας την ΙΑΕΑ ότι δεν είναι αμερόληπτη.

Οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Παρτσίν, στις οποίες η ΙΑΕΑ προσπαθεί εδώ και μήνες να έχει πρόσβαση, αναφέρονται, επίσης, στην έκθεση.

Η ΙΑΕΑ υποψιάζεται ότι σε αυτή τη βάση το Ιράν ίσως είχε πραγματοποιήσει δοκιμές συμβατικής έκρηξης που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στον πυρηνικό τομέα, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει.

Επίσης η ΙΑΕΑ εκφράζει ανησυχίες, βασιζόμενη σε εικόνες από δορυφόρο, ότι οι ιρανικές αρχές απομακρύνουν από τις εγκαταστάσεις αυτές τυχόν ενοχοποιητικά στοιχεία.

Ύστερα από έναν ενθαρρυντικό γύρο συνομιλιών στα μέσα Μαΐου, ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ πραγματοποίησε ταξίδι-αστραπή στην Τεχεράνη και επιστρέφοντας ανακοίνωσε την επικείμενη υπογραφή συμφωνίας.

Ωστόσο δύο εβδομάδες αργότερα, ουδεμία συμφωνία υπογράφηκε και ο Γιουκίγια Αμάνο μίλησε με περισσότερη επιφυλακτικότητα: «Έχουμε ανάγκη να ελπίζουμε ότι μια συμφωνία θα υπογραφεί το συντομότερο δυνατόν» είχε δηλώσει στο περιθώριο του συμβουλίου των κυβερνητών της ΙΑΕΑ.

Η νέα αυτή συνάντηση πραγματοποιείται έξι ημέρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση στη Μόσχα μεταξύ της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και η Γερμανία) και του Ιράν.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κάλεσε την Πέμπτη το Ιράν να είναι έτοιμο να προβεί σε «συγκεκριμένα βήματα», ενώ οι χώρες της Δύσης ζητούν την αναστολή του εμπλουτισμού κατά 20% ουρανίου από την Τεχεράνη.
Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, δήλωσε ότι η χώρα του θέλει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και δεν επιδιώκει την κατασκευή ατομικού όπλου.

Συνάντηση Χου Τζιντάο-Αχμαντινετζάντ

Ο πρόεδρος της Κίνας, Χου Τζιντάο κάλεσε τον Ιρανό ομόλογό του, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, να είναι «ευέλικτος» και «πραγματιστής» στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

«Η Κίνα ελπίζει ότι το Ιράν θα μπορέσει να διεξαγάγει σοβαρές συνομιλίες με τις έξι μεγάλες δυνάμεις και να ενισχύσει το διάλογο και τη συνεργασία με την ΙΑΕΑ προκειμένου να εκτονωθεί, μέσω των διαπραγματεύσεων, η ένταση» δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τον Ιρανό ομόλογό του στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με τον Χου Τζιντάο, η Κίνα, παραδοσιακός σύμμαχος του Ιράν, «θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο για την επίλυση της κρίσης με ειρηνικά μέσα».

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook