Στην αβεβαιότητα που επικρατεί για το εάν η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ αναφέρεται ο Economist, σε άρθρο του, παραφράζοντας τον τίτλο της ταινίας «Γάμος αλά ελληνικά» σε «Διαζύγιο αλά ελληνικά». Το περιοδικό αναφέρεται στις εκλογές και στα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Το άρθρο αναφέρει ότι παρά την ανησυχία που θα επικρατήσει στις αγορές από μία ενδεχόμενη νίκη του Αλέξη Τσίπρα, δεν υπάρχει αυτοματισμός για την ακριβή χρονική στιγμή και τον μηχανισμό της ελληνικής εξόδου από το ευρώ.

Σε περίπτωση που ο Αλ.Τσίπρας κηρύξει μορατόριουμ του χρέους, τότε θα επισπεύσει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και η χώρα θα σταματήσει να δέχεται κεφάλαια διάσωσης.

Σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας, η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να προσφέρει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επαναφέρει τη δραχμή, η οποία θα υποτιμηθεί σε σχέση με το ευρώ.

Ωστόσο, τονίζει ο Economist, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να εγκαταλείψει η χώρα το ευρώ και το πιθανότερο είναι ότι εκτιμά πως η Γερμανίδα καγκελάριος θα σκεφτεί τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Το περιοδικό τονίζει ότι ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι η Άνγκελα Μέρκελ δεν επιθυμεί να φανεί ότι πιέζει την Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη.

Επομένως, γράφει ο Economist, ακόμα και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει πιθανότατα αρχικά σε διαπραγματεύσεις. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα χρειάζεται τη διάσωση και τα χρήματα πιθανώς να διοχετευτούν στη χώρα μέσω του «κλειστού λογαριασμού», ενός ξεχωριστού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ακόμα και αν η Ελλάδα αποφύγει την άμεση χρεοκοπία, θα έχει να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα, γράφει ο Economist, αναφέροντας, πάντως, ότι πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η χώρα μπορεί να αποφύγει την ξαφνική χρεοκοπία, πληρώνοντας κάποιες από τις οφειλές της με υποσχετικές πληρωμών.

Σύμφωνα με τον Τόμας Μάγιερ, σύμβουλο της Deutsche Bank, η Ελλάδα θα μπορούσε, έτσι, να δημιουργήσει ένα δικό της παράλληλο και υποτιμημένο νόμισμα, την ώρα που θα εξακολουθούσε να παραμένει εντός της νομισματικής ένωσης.

Κάτι τέτοιο είχε γίνει και στην περίπτωση της Αργεντινής. Ωστόσο, ο Μάριο Μπλέγερ, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής την περίοδο της κρίσης, δηλώνει ότι αυτές οι υποσχετικές θα μπορούσαν να προκαλέσουν χάος και να δημιουργήσουν πληθωριστικές πιέσεις πριν την έξοδο που αναπόφευκτα θα έρθει.

Η πιθανή διαπραγμάτευση ανάμεσα στον Τσίπρα και τους δανειστές της χώρας, μπορεί να μην έχουν αίσιο τέλος, αναφέρει ο Economist, καθώς ενδέχεται η χώρα να εξαρτάται περισσότερο από την ΕΚΤ.

«Αν ο όρος για περαιτέρω στήριξη σχετίζεται με την εφαρμογή των όρων του μνημονίου, τότε θα είναι ο Τσίπρας αυτός που στο τέλος θα κάνει ένα βήμα πίσω. Αν δεν το κάνει, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε πράγματι να βγει εκτός ευρώ αμέσως μετά τις εκλογές» καταλήγει ο Economist.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook