«Η Ελλάδα οφείλει να σεβαστεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της για λιτότητα, προκειμένου να παραμείνει στην ευρωζώνη», τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή της, στο Βερολίνο, με τον πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, Τζον Κι.

«Πάντα λέγαμε ότι ευχόμαστε η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της ζώνης του ευρώ. Προϋπόθεση γι αυτό είναι να σεβαστεί η επόμενη κυβέρνηση το μνημόνιο, που έχει υπογραφεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε η κ. Μέρκελ και επισήμανε ότι αυτό «έχει ειπωθεί σε όλα τα ελληνικά κόμματα». Χαρακτήρισε, δε, το μνημόνιο «απαραίτητο» και πρόσθεσε ότι «αποτελεί τη βάση για μια θετική εξέλιξη».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η καγκελάριος διέψευσε τις πληροφορίες περί πιέσεων από το Βερολίνο προς τη Μαδρίτη, προκειμένου να προσφύγει η τελευταία στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι χώρες, οι οποίες επιθυμούν αλληλεγγύη, υποβάλλουν οι ίδιες αίτημα», δήλωσε και υποστήριξε πως «διαθέτουμε ό,τι χρειάζεται για τη σταθερότητα» της ευρωζώνης.

«Τώρα εναπόκειται στην κάθε χώρα να απευθυνθεί σε εμάς», επισήμανε, αναφέροντας και ότι «υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον να μπορέσουν όλες οι οικονομικές περιοχές να αναπτυχθούν σταθερά».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook