Οι παρατηρητές του ΟΗΕ εισήλθαν σήμερα στο χωριό Μάζραατ αλ Κουμπέιρ, όπου, σύμφωνα με Σύρους ακτιβιστές, σφαγιάστηκαν την Τετάρτη τουλάχιστον 78 άνθρωποι, δήλωσε πηγή του ΟΗΕ.

Οι παρατηρητές του ΟΗΕ προσπαθούσαν να φτάσουν στο μικρό χωριό των περίπου 150 κατοίκων από χθες, αλλά η πρόσβασή τους εμποδιζόταν από τις συριακές δυνάμεις και κατοίκους των κοντινών χωριών.

Την ίδια ώρα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι δεκαοκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στη Συρία, ενώ βίαιες συγκρούσεις σημειώνονται μεταξύ του στρατού και των ανταρτών στη Δαμασκό.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στην Κάφαρ Σουσέ, μία από τις συνοικίες της συριακής πρωτεύουσας που αντιτίθεται στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ 'Ασαντ, ενώ εκρήξεις σημειώνονταν στις συνοικίες Μαζέ και Αλ Καντάμ, σύμφωνα με την οργάνωση αυτή που εδρεύει στη Βρετανία.

Στη Χομς, στην κεντρική Συρία, η συνοικία Χαλντιγέ δέχθηκε τους πιο "σφοδρούς βομβαρδισμούς από την έναρξη της εξέγερσης", σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Παράλληλα διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος έγιναν σήμερα σε πολλά μέρη της χώρας, όπως γίνεται κάθε Παρασκευή από το Μάρτιο του 2011 που άρχισε η εξέγερση.

Την ίδια ώρα η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα ότι τάσσεται υπέρ της πρωτοβουλίας του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι 'Αναν για τη δημιουργία μιας νέας ομάδας επαφής των χωρών που ασχολούνται με την επίλυση της κρίσης στη Συρία.

"Τασσόμαστε υπέρ οποιασδήποτε πρωτοβουλίας, η οποία μπορεί να ευνοήσει την αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου 'Αναν", απάντησε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό σε ερώτηση σχετικά με την πρωτοβουλία αυτή του Κόφι 'Αναν.

Ωστόσο το Παρίσι εξακολουθεί να αντιτίθεται στη συμμετοχή του Ιράν, συμμάχου της Δαμασκού, στην ομάδα αυτή επαφής, στην οποία μπορεί να μετέχουν, σύμφωνα με διπλωμάτες, οι δυτικές δυνάμεις και περιφερειακές δυνάμεις, όπως η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία, καθώς και η Ρωσία και η Κίνα, σύμμαχοι της Δαμασκού.

"Αυτό που ειπώθηκε πριν από δύο ημέρες από τον Λοράν Φαμπιούς εξακολουθεί να ισχύει", σημείωσε ο Βαλερό, αναφερόμενος σε δήλωση την Τετάρτη του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος απέκλεισε μια συμμετοχή του Ιράν.