Το κλίμα στην Ευρώπη επιδεινώνεται δραματικά έναντι της χώρας, λόγω της έλλειψης πολιτικής συναίνεσης και σχεδιασμού, σημειώνουν Έλληνες  ευρωβουλευτές, οι οποίοι συμμετείχαν σε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Επισήμαναν δε ότι την ώρα που η Ευρώπη αρχίζει να αλλάζει, θα ήταν ολέθριο η Ελλάδα να βρεθεί εκτός παιχνιδιού.

Στην εκδήλωση που οργάνωσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος και μίλησαν η αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννυ Ποδηματά και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, υπογραμμίστηκαν οι ευρωπαϊκές καθυστερήσεις, τα λάθη και οι εμμονές -κυρίως της Γερμανίας- αλλά και οι ελληνικές ευθύνες, που συνίστανται τόσο στην έλλειψη συναίνεσης, όσο στον καταγγελτικό λόγο, αντί του διαλόγου και της τεκμηριωμένης αντιπαράθεσης.

«Πώς να πείσουμε τους εταίρους μας για αλληλεγγύη όταν δεν εκπέμπουμε εσωτερική αλληλεγγύη και τρώμε τις σάρκες μας; Αυτό είναι ακατανόητο για κάθε ομάδα του ευρωκοινοβουλίου» είπε η κ. Ποδηματά, τονίζοντας ότι αρχίζουν να μας εγκαταλείπουν και οι μέχρι πρότινος ένθερμοι υποστηρικτές μας.

Θα είναι ολέθριο, τώρα που η Ευρώπη «σπάει ταμπού» και μιλάει για αναπτυξιακή διάσταση, για νέο ρόλο της ΕΚΤ, της ΕΤΕπ, για ένωση του τραπεζικού συστήματος, η Ελλάδα να είναι απούσα από το παιχνίδι, είπε ο κ. Κουμουτσάκος, προσθέτοντας ότι «αυτό συνδέεται με τις αποφάσεις που θα πάρουμε στις εκλογές της 17ης Ιουνίου».

Η Ελλάδα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στρατηγική πολιτική της επιλογή, υπογράμμισαν όλες οι πλευρές, σημειώνοντας ότι μια επιστροφή στη δραχμή δεν θα σήμαινε μόνον οικονομική και κοινωνική συμφορά για τον τόπο, αλλά θα ήταν και εθνικά επιζήμια, καθώς έχουμε «ανοιχτά θέματα».

Οι ελληνικές θέσεις αρχίζουν να μη μετράνε πια ούτε για αστερίσκο, ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Και οι τρεις μίλησαν για παντελή απουσία από τον δημόσιο πολιτικό διάλογο που γίνεται στην Ελλάδα των μεγάλων θεμάτων που συζητιούνται στην Ευρώπη και είναι κρίσιμα για την τύχη της χώρας μας.

Η κ. Ποδηματά αναφέρθηκε στην πρόσφατη έγκριση μετά από δική της πρόταση του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και ο κ. Κουμουτσάκος στην εισηγητική του αρμοδιότητα για τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών τα οποία αφορούν επενδύσεις ύψους 500 δισ. ευρώ. «Ποιός μιλάει για αυτά στην Ελλάδα;» αναρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.

«Τα ελληνικά κόμματα συμπεριφέρονται σαν να μην έχουν εκπροσώπους στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο» τόνισε ο κ. Χρυσόγελος, και πρόσθεσε ότι «όταν δεν έχεις κανένα σχέδιο, δεν μπορείς να πείσεις για αλληλεγγύη τους εταίρους».

Δεν έχουμε κάνει καμιά συζήτηση για το είδος της Ευρώπης που θέλουμε στην Ελλάδα, είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να μπει στο ευρωπαϊκό πολιτικό παιχνίδι, να δημιουργήσει συμμαχίες και να παίξει με τους όρους της ΕΕ η οποία αποτελεί ένα πεδίο συνεχούς διαπραγμάτευσης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook