Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα το αξιόχρεο της ισπανικής πετρελαϊκής Repsol στο «ΒΒΒ-», με την αιτιολόγηση ότι ο Όμιλος δεν πρόκειται να εισπράξει σε «βραχύ, ή μεσοπρόθεσμο διάστημα» κάποια αποζημίωση από την εθνικοποίηση της θυγατρικής του εταιρείας YPF στην Αργεντινή.

Η Fitch αναμένει πως η Repsol δεν πρόκειται να λάβει καμία αποζημίωση σε ρευστό από την κυβέρνηση της Αργεντινής και δεν πρόκειται να επανακτήσει τα χρήματα που δάνεισε στον όμιλο Petersen για την εξαγορά του 27% του κεφαλαίου της YPF προ πολλών ετών», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο οίκος.

Ο Fitch επιπλέον απειλεί πως θα υποβαθμίσει μακροπρόθεσμα το αξιόχρεο του Ομίλου, ο οποίος πλέον βρίσκεται στην τελευταία βαθμίδα πριν την κατηγορία της κερδοσκοπικής επένδυσης.

«Η αρνητική προοπτική ανταποκρίνεται κυρίως στην αβεβαιότητα που περιβάλλει την δρομολόγηση του στρατηγικού σχεδίου σε αυτό το στάδιο, αλλά οφείλεται επίσης και στην αδυναμία του μακροοικονομικού περιβάλλοντος στην Ισπανία», τονίζει ο οίκος αξιολόγησης, ο οποίος χθες υποβάθμισε κατά τρεις βαθμίδες, στο ΒΒΒ, το αξιόχρεο της Ισπανίας.

Ο όμιλος της Repsol αναγκάστηκε στα τέλη Μαΐου να αναθεωρήσει την στρατηγική του για το διάστημα 2012-16, αφού πλέον δεν μπορεί να στηρίζεται στα τεράστια κοιτάσματα της Αργεντινής, μετά την τροπή που έλαβε η κατάσταση έπειτα από την απόφαση της προέδρου της χώρας Κριστίνα Φερνάντες να εθνικοποιήσει το 51% της YPF -της οποίας το 57,4% ήλεγχε ο ισπανικός γίγαντας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook