Αντιφασιστικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες πόλεις της χώρας, με κεντρικό σύνθημα «Ποτέ Ξανά Φασισμός».

Περίπου 1000 Έλληνες πολίτες και πλήθος μεταναστών ξεκίνησαν από την Ομόνοια με προορισμό τη Βουλή, ενώ οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας -περιμετρικά της Ομόνοιας και του Συντάγματος- παρέμειναν κλειστοί από τις 7 το απόγευμα μέχρι περίπου τις 9 το βράδυ.

Kατά τη διάρκεια της πορείας σημειώθηκαν μικροεπεισόδια όταν λίγο μετά τις 20:30 ομάδα νεαρών προκάλεσε ζημιές σε προεκλογικό περίπτερο του ΛΑΟΣ στη συμβολή των οδών Βουκουρεστίου και Σταδίου.

Οι διοργανωτές ζητούσαν μεταξύ άλλων να κηρυχθούν άκυροι οι συνδυασμοί της Χρυσής Αυγής για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

«Αυτή η συμμορία δεν μπορεί να πάρει μέρος στις εκλογές. Είναι ώρα να κηρυχτούν άκυροι οι συνδυασμοί των τρομοκρατικών συμμοριών των φασιστών που δεν διστάζουν να γρονθοκοπούν δημόσια στα κανάλια, επικαλούμενοι \”βουλευτική ασυλία\”», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή και ζητείται όπως προχωρήσει άμεσα η ποινική δίωξη και η τιμωρία του Ηλία Κασιδιάρη «με παύση κάθε ασυλίας την οποία σε καμία περίπτωση δεν δικαιούται».

Τονίζεται επίσης, ότι «κανένας εργαζόμενος, κανένα σωματείο στα ΜΜΕ δεν μπορεί να επιτρέψει την είσοδο φασιστών σε ραδιοφωνικό η τηλεοπτικό σταθμό η την κάλυψη της δράσης της νεοναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής με συνεντεύξεις και ανταποκρίσεις».

Θεσσαλονίκη
Στην γενική γραμματεία Μακεδονίας Θράκης κατέληξε το αντιφασιστικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, με την συμμετοχή περίπου 600 διαδηλωτών κυρίως νεολαίων και φοιτητών αριστερών οργανώσεων.
Συγκεντρώθηκαν μετά τις 6 το απόγευμα στο άγαλμα Βενιζέλου και ξεκίνησαν πορεία. Αυτήν την ώρα έχουν δοθεί στην κυκλοφορία όλοι οι δρόμοι.

Βόλος
Με αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία, όπως και στην πλειοψηφία των υπόλοιπων ελληνικών πόλεων, απάντησαν και οι Βολιώτες, στην επίθεση του Κασιδιάρη εναντίον των Βουλευτών των ΣΥΡΙΖΑ Ρένας Δούρου και ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη.
Πιο συγκεκριμένα, στον Βόλο η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας, απ\’ όπου οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθήματα.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν αλληλέγγυοι, η Νεολαία Συνασπισμού, το ΞΕΚΙΝΗΜΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΕΕΚ, η Ανοιχτή Συνέλευση Μαγνησίας, μέλη αριστερών κινημάτων και πολίτες.

Κρήτη
Αντιφασιστική διαδήλωση και πορεία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Ρέθυμνο, με στόχο την καταδίκη κάθε ρατσιστικής ή φασιστικής ενέργειας που μπορεί να πλήξει τον άνθρωπο, τον πολιτισμό, τις τοπικές κοινωνίες. Η συγκεκριμένη διαδήλωση στο Ρέθυμνο ήταν προγραμματισμένη την ίδια ώρα με αντίστοιχες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε άλλες πόλεις της χώρας.
Στο Ρέθυμνο τις τελευταίες μέρες, έχουν αναπτυχθεί πρωτοβουλίες για τη δημιουργία αντιφασιστικού μετώπου από συλλογικότητες και φορείς της πόλης με στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε θέματα και κινήσεις αντιφασιστικού, αντιρατσιστικού χαρακτήρα ενώ προγραμματίζονται και ενημερωτικές εκδηλώσεις.

(protothema.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook