Μια γαλλίδα φοιτήτρια τουρκικής καταγωγής από τη Λιόν, η Σεβίλ Σεβιμλί, συνελήφθη και τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση στις 10 Μαΐου στο Εσκίσεχιρ, καθώς φέρεται να έχει σχέσεις με μια παράνομη ακροαριστερή οργάνωση, όπως δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος της.

Η νεαρή γυναίκα, 19 ετών, που είχε περάσει ένα εξάμηνο πέρυσι στο πανεπιστήμιο Ανατολή του Εσκίσεχιρ στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus, συνελήφθη μαζί με πέντε ακόμη νεαρούς, διευκρίνισε η δικηγόρος της, η Σάμι Καχραμάν.

Η Σεβιμλί κατηγορείται βάσει του άρθρου 316 του ποινικού κώδικα για συμμετοχή «σε ένοπλη οργάνωση», έγκλημα το οποίο τιμωρείται με 12 χρόνια κάθειρξη.

Γεννημένη στη Γαλλία από τούρκους γονείς, η νεαρή φοιτήτρια «ήθελε να έρθει στην Τουρκία για να γνωρίσει τη χώρα καταγωγής της και τώρα βρίσκεται να κατηγορείται για ένα τόσο σοβαρό έγκλημα», καταγγέλλει η Καχραμάν, η οποία προσθέτει ότι στην κατοχή της κοπέλας δεν βρέθηκε κανένα όπλο ούτε οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να στοιχειοθετήσει κάποια κατηγορία.

«Την κατηγορούν ότι παρευρέθηκε σε μια πορεία της Πρωτομαγιάς, ή ότι βρισκόταν μεταξύ χιλιάδων θεατών που παρακολούθησαν τη συναυλία του συγκροτήματος Yorum», γνωστού για την πολιτική και κοινωνική του δράση, επεσήμανε η Καχραμάν.

Πάντως το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας επισημαίνει ότι η διπλή υπηκοότητα της Σεβιμλί δεν θα διευκολύνει την υπόθεσή της. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τις διπλές υπηκοότητες και δεν ενημέρωσε τις γαλλικές αρχές για τη σύλληψη της κοπέλας, σύμφωνα με έναν γάλλο διπλωμάτη.

Η Γαλλία έχει ζητήσει από την Τουρκία να μπορέσει να προσφέρει προξενική προστασία στη Σεβιμλί και να την επισκεφθεί ένας γάλλος διπλωμάτης. Μέχρι στιγμής όμως οι τουρκικές αρχές δεν έχουν απαντήσει στο αίτημα αυτό.

Η Σεβιμλί κατηγορείται ότι έχει σχέσεις με τον οργάνωση DHKP-C, το Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα- Μέτωπο, το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook