Η διαφήμιση που προκύπτει από την «συμπεριφορά» σας στο Διαδίκτυο ονομάζεται «συμπεριφορική διαφήμιση». Βασίζεται σε δεδομένα για την διαδικτυακή περιήγηση του χρήστη και επιτρέπει την προβολή διαφημίσεων οι οποίες αντανακλούν τα προσωπικά του ενδιαφέροντα. Με βάση τα ενδιαφέροντα αυτά εμφανίζονται διαφημίσεις που θεωρείται ότι είναι πολύ πιθανό να σας ενδιαφέρουν. Υπάρχει όμως τρόπος να εξαιρεθείτε από την συλλογή στοιχείων για το ιστορικό των διαδικτυακών σας περιηγήσεων.

Μέσω της συμπεριφορικής διαφήμισης (γνωστής και ως διαφήμισης βάσει ενδιαφερόντων) προβάλλονται διαφημίσεις στις ιστοσελίδες που επισκέπτεστε, σχετικές με τα ενδιαφέροντά σας.

Οι διαφημιστές δεν γνωρίζουν ποιοι είστε επειδή οι πληροφορίες που συλλέγουν δεν μπορούν να προσδιορίσουν την ταυτότητά σας. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα!
Υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιούνται προσωπικά δεδομένα, απαιτείται όμως να έχετε προηγουμένως ενημερωθεί από στην πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας, κατά την εγγραφή σας σε συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Πληροφορίες σχετικά με την διαδικτυακή περιήγησή σας χρησιμοποιούνται για να σας ομαδοποιήσουν με άλλους χρήστες με παρόμοια ενδιαφέροντα ώστε να αποδέχεστε όλοι διαφημίσεις βασισμένες στα ενδιαφέρονται αυτά.

Τα κοινά ενδιαφέροντα ομαδοποιούνται με βάση το ιστορικό περιήγησής σας (τις σελίδες που έχετε επισκεφτεί) και έτσι οι διαφημίσεις θεωρείται ότι γίνονται όσο το δυνατόν πιο σχετικές και πιο χρήσιμες για εσάς.

Αυτή η μορφή στοχευμένης διαφήμισης βασίζεται στο ιστορικό περιήγησής σας και γι’αυτό ονομάζεται συμπεριφορική. Δεδομένου ότι βασίζεται σε προηγούμενες περιηγήσεις, η συμπεριφορική διαφήμιση διαφέρει από άλλες μορφές διαφήμισης στο Internet όπως η contextual διαφήμιση, η οποία βασίζεται στο περιεχόμενο της ιστοσελίδας που προβάλλεται τη δεδομένη στιγμή.

Ο Οργανισμός Διαδραστικής Επικοινωνίας (IAB) δημιούργησε το youronlinechoices.com όπου παρέχεται ενημέρωση από τον κλαδικό φορέα των εταιρειών που ασχολούνται με όλες τις μορφές του digital και interactive marketing σχετικά με την συμπεριφορική διαφήμιση και δίνεται η δυνατότητα εντοπισμού των εταιρειών που διαβάζουν το ιστορικό σας κάθε φορά που επισκέπτεστε έναν συνεργαζόμενο δικτυακό τόπο για να σας προβάλλουν κατά το δυνατό σχετικές διαφημίσεις.

Δείτε ποιες εταιρείες σας σερβίρουν διαφημίσεις με βάση το ιστορικό των περιηγήσεών σας στο Ίντερνετ και απενεργοποιήστε τις όλες ή κάποιες από αυτές.

Σημειώστε ότι:

  • Εάν επιλέξετε να απενεργοποιήσετε τη συμπεριφορική διαφήμιση δεν σημαίνει πως θα σταματήσετε να λαμβάνετε διαφήμιση στο internet.
  • Σημαίνει όμως πως οι διαφημίσεις που θα βλέπετε στις ιστοσελίδες μπορεί να μην έχουν διαμορφωθεί από τις προτιμήσεις σας και τα ενδιαφέροντά σας που βρίσκονται στον browser που χρησιμοποιείτε.
  • Απενεργοποιώντας τη συμπεριφορική διαφήμιση δεν θα επηρεάσει άλλες υπηρεσίες που χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία των cookies, όπως e-mail, photo hosting και οι προτιμήσεις αγοραστικού καλαθιού.
  • Επίσης, ιστοσελίδες τις οποίες επισκέπτεστε θα εξακολουθούν να μπορούν να συλλέγουν πληροφορίες για άλλους σκοπούς.

tech.in.gr