Την Πέμπτη 7 Ιουνίου έκανε πρεμιέρα για ένα ακόμη καλοκαίρι πολιτισμού, ο πρώτος Δημοτικός Θερινός Κινηματογράφος της χώρας.

Ο κινηματογράφος του Δήμου Χανίων «Κήπος».

Μέσα στην καταπράσινη όαση του δημοτικού κήπου, στο κέντρο της πόλης των Χανίων, ο κινηματογράφος «Κήπος», ανανεωμένος, υπόσχεται και φέτος υπέροχες καλοκαιρινές νύχτες με κινηματογραφικές ταινίες που διακρίνονται για την ποιότητά τους.

Μάλιστα, όπως είπε η κα Νάνσυ Αγγελάκη, πρόεδρος της Κοινωνικής Επιχείρησης Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Χανίων – Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ),

 «θέλοντας να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας να παρακολουθήσουν τις προβολές στο Κινηματοθέατρο ΚΗΠΟΣ και λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές συνθήκες, αποφασίσαμε την μείωση του εισιτηρίου της γενικής εισόδου από 7 € σε 5 € από Δευτέρα έως Παρασκευή και να παρέχουμε δωρεάν εισιτήρια σε :

ΑΜΕΑ (με επίδειξη της κάρτας)

Κοινωνικούς φορείς (με παροχή εισιτηρίων από την ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ)

Παιδιά κάτω των 4 ετών»

Επιπλέον η κα Αγγελάκη ανακοίνωσε πως «αυτό το καλοκαίρι κάθε Τετάρτη θα έχουμε διάφορες εκδηλώσεις όπως θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα.

Επιπλέον θα πραγματοποιήσουμε τρείς εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο για το κοινό κατά τη διάρκεια της περιόδου λειτουργίας του.»

Ο Δημοτικός Θερινός Κινηματογράφος «Κήπος»

\"\"

Στο Δημοτικό Κήπο των Χανίων βρίσκεται ένας θερινός κινηματογράφος, που ανήκει στον Δήμο της πόλης.
Προέκταση του πάρκου είναι κι ο ίδιος ο χώρος του κινηματογράφου ένας κήπος με τα λουλούδια και τα δέντρα του. Στο φυσικό περιβάλλον πρόσθετη μεγαλοπρέπεια δίνει το πέτρινο ρολόι.

Στον Κήπο δεν είχε έλθει ακόμη το ηλεκτρικό ρεύμα. Ανακατεμένη με το μελένιο άρωμα των γιασεμιών και των νυχτολούλουδων ήταν διάχυτη η μυρωδιά πετρελαίου και ασετυλίνης. Για φωτισμό υπάρχουν ολόγυρα μόνο φανάρια πετρελαίου. Η χειροκίνητη μηχανή χρησιμομοιεί για την προβολή μια λίαν επικίνδυνη για την εύφλεκτη ταινία από κελουλόζη, φλόγα ασετιλίνης. Καθίστε όσο μπορείτε αναπαυτικότερα στους ξύλινους πάγκους και βεβαιωθείτε, όσο και να σας πληγώνουν, ότι δεν πρέπει να βιαστείτε να σηκωθείτε με το τέλος του έργου. Να μη νομίσει ο χειριστής ότι θέλετε να γλιτώσετε, το κατοχυρωμένο προσωπικό του «μπαξίσι», τα λεγόμενα «φαναριάτικα»…

Πρόκειται για την προϊστορία του πλέον μακρόβιου, καθαρά λαϊκού και για έναν και πλέον αιώνα μοναδικού, κέντρου πολιτισμού των Χανιωτών. Του παγκόσμια πρωτοποριακού Σινέ Κήπος, πάντοτε ιδιοκτησίας του Δήμου, όπως ολόκληρος ο Κήπος, αλλά που αρχικά νοικιαζόταν (όπως άλλωστε και το καφενείο) σε γνωστούς επιχειρηματίες.

Στη χρυσή και λίαν κερδοφόρα εποχή του κινηματογράφου, πέρασαν από εδώ κατά σειρά Μανωλικάκηδες, Σαββάκηδες, Σπανδάγοι, Χατζηδάκηδες, Βενιανάκηδες, Πολάκηδες και Μπονάνοι και μέχρι την εποχή των Σπανδάγων, οπότε ο κινηματογράφος από δυτικά μεταφέρθηκε στη νέα του θέση κάτω από το Ρολόι και από το προαναφερθέν πρωτόγονο «Σινέ Ασετιλίνη» έγινε ηλεκτροκίνητος, απέκτησε πανοραμική οθόνη και μάλιστα στη συνέχεια, όταν έγινε και σινεμασκόπ, πήρε και το όνομα «Τιτάνια»!

Ο κινηματογράφος αυτός, για χρόνια πολλά, νοικιαζόταν σε ιδιώτη που συστηματικά πρόβαλε ταινίες, ελληνικές κυρίως, πολύ χαμηλού επιπέδου.

\"\"

Στις 6 Μαρτίου 1980, το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων με την με αρθ. 13 απόφαση του, δημιουργεί τον Δημοτικό Κιν/φο «ΚΗΠΟΣ» -τον πρώτο στη χώρα μας.
Η απόφαση δεν ήταν εύκολη. Κάποιοι δίσταζαν, άλλοι ανησυχούσαν. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του, που ο Δήμος θα έκανε τον επιχειρηματία, χωρίς μάλιστα να προβλέπεται από κανένα θεσμικό πλαίσιο (ο Νόμος για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις ήρθε πολλά χρόνια αργότερα).

Την επιτροπή διεύθυνσης του κινηματογράφου θα αποτελούσαν ομάδα δημοτικών συμβούλων και μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης, που θα είχαν και την επιμέλεια του προ¬γράμματος. Σε χρόνο ρεκόρ ο χώρος του κινηματογράφου ετοιμάστηκε, αγο¬ράστηκαν καθίσματα, μηχανή κλπ και στις 30 Μάη 1980 η πρεμιέρα: Το Αυ-γό του Φιδιού του Μπέργκμαν. Ένα πείραμα άρχιζε….

\"\"

Όλα αυτά τα χρόνια ο ΚΗΠΟΣ παρέμεινε σταθερά πόλος έλξης των κινηματογραφόφιλων, τόσο των Χανιωτών όσο και των επισκεπτών της πόλης μας.

Ο ΚΗΠΟΣ συνεχίζει το ταξίδι του στις εικόνες και τους ήχους, μοναδικό παράδειγμα πολιτισμού και ψυχαγωγίας.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα και άλλες πληροφορίες για τον \”Κήπο\”

(Κείμενο για την ιστορία του \”Κήπου\”- φωτο από www.dipeh.gr, απο www.dimotikoskipos.gr και από fotografoschania.blogspot.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook