Ακριβότερη και ισχυρότερη. Τα δύο χαρακτηριστικά δεν είναι απαραίτητο να συνυπάρχουν, σπάνια δε στο παρελθόν έχουν συναντηθεί. Διαφορετικά είναι τα στοιχεία που κάνουν μια μοτοσυκλέτα εξαιρετικά ακριβή και άλλα είναι εκείνα που την καθιστούν την ισχυρότερη στον κόσμο.

Η Icon Sheene καταφέρνει τελικά να συνδυάσει και τα δύο αυτά εκθαμβωτικά χαρακτηριστικά. Τι είναι αυτό που την κάνει την ακριβότερη μοτοσυκλέτα παραγωγής και με ποιο τρόπο έχει καταφέρει να αποδίδει ισχύ ίδια με εκείνη των MotoGP, είναι οι απορίες που πρέπει να απαντηθούν.

Δημιουργός της «ultrabike» είναι ο Andrew Morris, που τη σχεδίασε προς τιμήν του Barry Sheene, του βρετανού παγκόσμιου πρωταθλητή των Grand Prix. Εξ ου και η ονομασία της, Icon Sheene.

\"\"

\"\"

Μόλις 52 κομμάτια από την Icon Sheene θα παραχθούν, όσα και τα χρόνια που έζησε o Barry Sheene πριν νικηθεί από τον καρκίνο το 2003. Η τιμή της έχει οριστεί (εκτροχιαστεί;) στις 107.000 λίρες αγγλίας, κάτι περισσότερο από 130.000 ευρώ.

Η απόδοση του κινητήρα ανέρχεται στους 257 ίππους στον πίσω τροχό και η ροπή στα 18,4 kgm, τιμές αστρονομικές για μοτοσυκλέτα παραγωγής. Όλα αυτά με τον υπερσυμπιεστή (τούρμπο) που διαθέτει, στα 0,4 bar.

Η Icon Sheene εξελίχθηκε σε συνεργασία με κάποιους από τους πιο έμπιστους μηχανικούς του Barry Sheene την εποχή που πρωταγωνιστούσε στην παγκόσμια σκηνή.

\"\"

\"\"

Ο κινητήρας έχει ως βάση έναν GSX1400 της Suzuki με πλήθος επεμβάσεων. Επιλέχθηκε να είναι αερόψυκτος ώστε να οπτικά να «μοιάζει με κινητήρα» κι όχι «λευκή συσκευή», αλλά και να παραπέμπει στην εποχή του Barry Sheene.

Η επεξεργασία και οι βελτιώσεις περιλαμβάνουν υπερτροφοδοσία (turbo) της Garrett, μπιέλες της Carrillo rods, έμβολα Wiseco και άλλα αναλόγου ποιότητας και απόδοσης εσωτερικά τμήματα. Επιλογές όλα του Steve Parish, συναθλητή του Sheene στην ίδια ομάδα.

\"\"

\"\"

Το πλαίσιο προέρχεται από την Spondon τον κατασκευαστή πλαισίων για τις αγωνιστικές του B. Sheene, ενώ τη βαφή υπογράφει ο Mike Fairholme, ο σχεδιαστής των κρανών του βρετανού θρύλου.

Οι αναρτήσεις είναι αγωνιστικών προδιαγραφών, τα φρένα πανίσχυρα με 6 έμβολα σε κάθε δαγκάνα εμπρός και 4 για το πίσω φρένο, ενώ το βάρος δεν ανακοινώνεται. Το σύνολο που θυμίζει βρετανικό bulldog δεν διεκδικεί βραβείο ομορφιάς, ωστόσο καταφέρνει να ξεχωρίζει απ\’ οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί.

\"\"

Σημαντικές ποσότητες τεχνογνωσίας έχουν εναποτεθεί πάνω στο εγχείρημα, ώστε το αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που δημιουργεί. Χειροποίητο κοστούμι από carbon-fiber, χειροποίητο ρεζερβουάρ αλουμινίου, ψηφιακές ενδείξεις στα όργανα, χειροποίητη εξάτμιση, ψαλίδι και ψυγείο λαδιού, συνθέτουν μια σπουδή στην μηχανουργία που σπάνια συναντάται.

\"\"

\"\"

Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια δημιουργίας και εξέλιξης για να φτάσει η Icon Sheene στην τελική της μορφή. Η προσοχή στη λεπτομέρεια προσδίδουν στοιχεία κοσμετικής, αν και αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι οι επιδόσεις της, καθώς έχει την απαραίτητη ισχύ ώστε να ξεπερνά τα 320 χ.α.ω τελικής ταχύτητας.

Δείτε στο βίντεο την παρουσίαση της Icon Sheene που παραμένει η ισχυρότερη και ακριβότερη μοτοσυκλέτα που έχει παραχθεί…

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook