Την εκτίμηση ότι από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου δεν θα προκύψει λύση και πως για δεύτερη φορά μετά τις 6 Μαΐου «η χώρα οδηγείται σε αδιέξοδο», εξέφρασε το βράδυ του Σαββάτου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε εκδήλωση για τη νεολαία στη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε, «διαφαίνεται ένας τεχνητός διπολισμός, ένας δήθεν δικομματισμός νέου τύπου ο οποίος όμως είναι υποκατάστατο –για να μην πω καρικατούρα- του προηγούμενου κλασικού δικομματισμού της μεταπολίτευσης».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι απαιτείται «διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης» και στο πλαίσιο αυτό θα αποστείλει την Κυριακή επιστολή με «οκτώ βασικά σημεία» και θα ζητεί από τους πολιτικού αρχηγούς «να δεσμευτούν σε ένα κοινό εθνικό παρονομαστή».

«Η χώρα βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο ενός πολιτικού αδιεξόδου, που θα κάνει ακόμη πιο οξύ το οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο. Διασπάται η κοινωνική συνοχή και η εθνική ενότητα. Στην κοινωνία διαχέεται ένταση και βία, ακυρώνονται βασικοί κανόνες της πολιτικής και κοινωνικής συμβίωσης των Ελλήνων» είπε, σημειώνοντας:

«Από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου δεν θα προκύψει λύση. Για δεύτερη φορά μετά τις 6 Μαΐου η χώρα οδηγείται σε αδιέξοδο, γιατί διαφαίνεται ένας τεχνητός διπολισμός, ένας δήθεν δικομματισμός νέου τύπου ο οποίος όμως είναι υποκατάστατο –για να μην πω καρικατούρα- του προηγούμενου κλασικού δικομματισμού της μεταπολίτευσης. Εκεί είχαμε ένα δικομματισμό σε πολύ υψηλά επίπεδα εκλογικής δύναμης, τώρα έχουμε ένα δήθεν δικομματισμό, που δεν δικαιολογείται από τους αριθμούς».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «όσοι σκέφτονται ότι τη λύση τη δίνει το bonus των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, δεν ξέρουν καλή αριθμητική. Γιατί ούτε με τις 50 έδρες σχηματίζεται κυβέρνηση, η οποία να έχει νομιμοποίηση, αντοχή, κοινωνική στήριξη, ικανότητα εκπροσώπησης και διαπραγμάτευσης της χώρας».

«Οι Έλληνες θέλουν να εκπροσωπούνται, να αντιπροσωπεύονται στη νέα κυβέρνηση. Δεν θέλουν να γίνει τίποτε ερήμην τους και σωστά και οι ξένοι θέλουν να έχουν απέναντί τους ένα πολιτικό σύστημα που δεσμεύεται. Άρα πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά εθνικής συνευθύνης και εθνικής ενότητας. Αλλιώς δεν πείθεται κανείς. Ούτε ο ελληνικός λαός, ούτε οι Ευρωπαίοι εταίροι ότι έχουν απέναντί τους μια κυβέρνηση η οποία δεσμεύεται μακροχρόνια για τη χώρα και η υπογραφή της έχει αξία» συνέχισε.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «το ΠΑΣΟΚ, που ηττήθηκε στις εκλογές της 6ης Μαΐου, που σήκωσε το βάρος της κρίσης, βάρος, πολύ μεγαλύτερο από αυτό που του αναλογούσε, γιατί άλλοι κρύφτηκαν, σιώπησαν, διάλεξαν την ευκολία της αντιπολίτευσης […] καλείται, εκ των πραγμάτων, λόγω του αδιεξόδου να εγγυηθεί τη λύση».

Στο σημείο αυτό ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι την Κυριακή θα στείλει επιστολή με οκτώ βασικά σημεία και θα ζητεί από τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων «να δεσμευτούν σε ένα κοινό εθνικό παρονομαστή».

«Πρέπει να είμαστε όλοι μέσα στο σύστημα διακυβέρνησης εθνικής ευθύνης, με σεβασμό στη δημοκρατία, με όλες τις θεσμικές αλλαγές στο Σύνταγμα και τη νομοθεσία, που απαιτούνται για να λειτουργεί ένα σύγχρονο δημοκρατικό πολίτευμα. Ένα κράτος Δικαίου, μια πολιτεία που αμύνεται στη βία. Μια πολιτεία που κρατάει ενωμένη την κοινωνία και προσφέρει στους πολίτες ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος. Πρέπει να γίνουμε μια κανονική χώρα σύγχρονη, ανταγωνιστική» τόνισε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι εάν είχε προηγηθεί η προσφυγή της Ισπανίας στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης, η χώρα δεν θα είχε πετύχει τη μείωση του χρέους, τη μείωση των τόκων, τη μείωση των επιτοκίων, τη στήριξη των Τραπεζών, τη στήριξη της ρευστότητας.

Συζήτηση με τους νέους

Στη διάρκεια συζήτησης που είχε με νέους της Θεσσαλονίκης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε πως το αδιέξοδο είναι δεδομένο, είτε η ΝΔ έρθει πρώτο κόμμα, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, και η μόνη λύση είναι η διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, αλλά για να γίνει χρειάζεται να σπάσει η τεχνητή πόλωση Ν.Δ.-ΣΥ.ΡΙΖ.Α, να βγει ισχυρό το ΠΑΣΟΚ και να αναδειχθεί στον πόλο της ευθύνης.

Ο κ. Βενιζέλος καταλόγισε προκλητική συμπεριφορά, αλαζονεία και μικρομεγαλισμό στον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή προβάλλει το δίλημμα «μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ» και τόνισε πως αν και αυτοπροσδιορίζεται ως ριζοσπαστική δύναμη προκαλεί συντηρητική συσπείρωση και διακατέχεται από κρατισμό και συντεχνιασμό.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική στον κ. Τσίπρα για την πρωτοβουλία του να καλέσει σε συνάντηση τους πρέσβεις της G20, λέγοντας ότι στη G20 η Ελλάδα εκφράζεται μέσω της ΕΕ και πρέπει να γίνονται υπεύθυνες κινήσεις για να μας παίρνουν οι ξένοι στα σοβαρά. Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος διατύπωσε αμφιβολίες κατά πόσον ο κ. Τσίπρας γνώριζε τις θέσεις των χωρών που εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση.

Για τον κ. Κουβέλη σημείωσε ότι μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου αρνήθηκε να γίνει πρωθυπουργός και να προωθήσει την απαγκίστρωση της χώρας από το Μνημόνιο. Το ΠΑΣΟΚ θα απευθυνθεί και πάλι στη ΔΗΜΑΡ, αλλά αυτή από την πλευρά της πρέπει να αποσαφηνίσει τη θέση της.

Απαντώντας στις κατηγορίες του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνου Καμμένου, για την υπογραφή που έβαλε στη δανειακή σύμβαση, δήλωσε υπερήφανος, διότι είναι ο μόνος υπουργός Οικονομικών σε δύο αιώνες που μείωσε το χρέος, και αναρωτήθηκε τι έχει προσφέρει στη χώρα ο κ. Καμμμένος.

Διατύπωσε προβληματισμό και για το νέο πολιτικό προσωπικό της χώρας και παρατήρησε: «Ποιο είναι το νέο πολιτικό προσωπικό; Ο Κασιδιάρης, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ο ΣΥΡΙΖΑ; Έχετε αξιολογήσει την αισθητική, τις ικανότητες, τις προσωπικές διαδρομές και τις απόψεις αυτού του προσωπικού;».

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο ανασύστασης του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το νέο ΠΑΣΟΚ θα είναι το κόμμα της νέας γενιάς, χωρίς μηχανισμούς, παράγοντες και βαρόνους.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook