Οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών ανοίγουν στη Γαλλία την Κυριακή, με τους Σοσιαλιστές να επιδιώκουν την κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας ώστε να έχει «ελευθερία κινήσεων» ο νέος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ -ενώ το UMP θέλει να κρατήσει ως τελευταίο «προπύργιο» το Κοινοβούλιο, αναγκάζοντας τους Σοσιαλιστές σε «συγκατοίκηση».

Το ενδιαφέρον στρέφεται και σε αυτήν την αναμέτρηση, έναν μήνα μετά την αλλαγή στη γαλλική προεδρία, στην δύναμη που θα συγκεντρώσει το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίn Λεπέν.

Οι Σοσιαλιστές ελπίζουν να περάσουν, μετά από μία δεκαετία, σε πλειοψηφούσα παράταξη στα έδρανα του Κοινοβούλίου. «Μαγικός αριθμός» είναι οι 289 έδρες, σε σύνολο 577, τις οποίες ευελπιστούν να εξασφαλίσουν αξιοποιώντας το «ρεύμα Ολάντ».

Στην αντεπίθεση, έχοντας ήδη χάσει την προεδρία και τη Γερουσία, το UMP στοχεύει να κρατήσει το Κοινοβούλιο κατεβάζοντας υποψηφίους αρκετούς βουλευτές της προηγούμενης σύνθεσης και στελέχη που θεωρούνται το «βαρύ πυροβολικό» της παράταξης.

Την Πέμπτη, ο Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τους εκλογείς στη χώρα, και ειδικά όσους αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί, να πάνε μαζικά στις κάλπες ζητώντας «μια μεγάλη πλειοψηφία, στέρεη και συνεκτική».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook