Ικανοποιημένη για την απόφαση της Ισπανίας να αιτηθεί τη συνδρομή για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών της εμφανίστηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ΗΠΑ και G 7 υποδέχθηκαν την είδηση με ανακούφιση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτησε την απόφαση της Ισπανίας να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, ενώ εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι η Ισπανία θα ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών μετά τη συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.

«Η Ισπανία θα ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών μετά την εξασφάλιση της βοήθειας της ευρωζώνης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της», υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Επίτροπος που είναι αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.

Παράλληλα και οι ΗΠΑ που βλέπουν με ανησυχία τόσο την Ελληνική, όσο και την Ευρωπαϊκή οικονομική κρίση, χαιρέτησαν, δια του υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, την απόφαση της ευρωζώνης να χορηγήσει έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, χαρακτηρίζοντάς την ένα σημαντικό βήμα προς την χρηματοπιστωτική ένωση.

«Χαιρετίζουμε τα μέτρα που έλαβε η Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της συστήματος και τη δέσμευση των ευρωπαίων εταίρων της να της προσφέρουν υποστήριξη», σημειώνει ο Γκάιτνερ στην ανακοίνωσή του.

«Αυτά είναι σημαντικά βήματα για την υγεία της ισπανικής οικονομίας και είναι συγκεκριμένα βήματα στο δρόμο προς την χρηματοπιστωτική ένωση, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ανθεκτικότητα» της ευρωζώνης, προσθέτει.

Την ίδια στιγμή, η Ομάδα των Επτά (G7) πιο οικονομικά ανεπτυγμένων κρατών του πλανήτη καλωσόρισε με ικανοποίηση το σχέδιο της ευρωζώνης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ισπανίας, εκτιμώντας ότι αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την στενότερη δημοσιονομική ολοκλήρωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι υπουργοί (οικονομικών) της G7 καλωσορίζουν το σχέδιο της Ισπανίας για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της συστήματος και την ανακοίνωση του Eurogroup ότι θα υποστηρίξει την αρχή αναδιοργάνωσης του χρηματοοικονομικού τομέα της Ισπανίας», ανέφερε η G7 σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

«Αυτά τα βήματα αποτελούν σημαντική πρόοδο καθώς η ευρωζώνη προχωρά εμπρός, προς τη μεγαλύτερη χρηματοοικονομική δημοσιονομική και δημοσιονομική ένωση για την ενίσχυση της νομισματικής ένωσης», ανέφερε η ανακοίνωση της Ομάδας, την οποία αποτελούν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βρετανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιαπωνία.

 

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook