Aυτή τη στιγμή σε αρκετές περιοχές της Ινδίας υπάρχουν χιλιάδες εργάτες οι οποίοι δουλεύουν έξι ημέρες την εβδομάδα από την αυγή μέχρι τη δύση του ηλίου χωρίς να πληρώνονται, με τη δικαιολογία ότι πρέπει να ξεπληρώσουν το χρέος τους.

Το τελευταίο δημιουργείται με την υπογραφή ενός συμβολαίου το οποίο συνοδεύεται από μια προκαταβολή η οποία στη συνέχεια λειτουργεί ως δικαιολογία για συνεχή και κοπιαστική εργασία χωρίς χρήματα. Πρόκειται γι αυτό που ονομάζουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, μοντέρνα σκλαβιά.

«Όλα ξεκίνησαν όταν ένας Ινδός επιχειρηματίας με εταιρεία κατασκευής πλίνθων προσέγγισε εμένα και τον άνδρα μου για να μας προσφέρει εργασία σε χωριό αρκετά μακριά από εκεί που μέναμε. Η προσφορά του περιελάμβανε και μια καλή προκαταβολή σε περίπτωση που δεχόμασταν να δουλέψουμε γι αυτόν. Θεωρήσαμε ότι θα ήταν καλύτερα εκεί και υπογράψαμε, παίρνοντας την προκαταβολή των 1000 ρουπιών (22 δολάρια). Από εκείνη τη στιγμή άρχισε ο Γολγοθας» αναφέρει η Durgawati μητέρα τριών παιδιών.

«Δεν μπορώ να φύγω από εδώ αν δεν πληρώσω το χρέος μου. Από τη στιγμή που άρχισα να εργάζομαι, ένιωσα ότι είχα παγιδευτεί. Πρέπει να φτιάχνω χίλια τούβλα την ημέρα πράγμα εξαιτερικά δύσκολο» συμπληρώνει.

Εδώ και τρεις μήνες που έχει ξεκινήσει να δουλεύει δεν έχει λάβει ούτε ένα ρούπι και κανείς δεν της απαντάει πόσο είναι το χρέος που πρέπει να ξεπληρώσει. Ακόμα όμως και αν της έδειχναν δεν μπορεί να καταλάβει καθώς δεν γνωρίζει ανάγνωση. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να φύγει, η ίδια σημειώνει ότι έρχεται αντιμέτωπη με «υπεύθυνους βάρδιας» που χρησιμοποιούν λεκτική και σωματική βία για να την κρατήσουν εκεί.

Δείτε το video…

«Αν θελήσω να φύγω, θα με χτυπήσουν».

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 27 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο οι οποίοι είναι σκλάβοι με τους περισσότερους να βρίσκονται στην Ινδία. Τις περισσότερες φορές μένουν για πάντα σκλάβοι» τονίζει η Supriya Awasthi, διευθύντρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Free the Slaves που έχει σκοπό να εξαφανίσει την σκλαβιά παγκοσμίως.

Η νομοθεσία απαγορεύει αυτό το είδος της εργασίας, ωστόσο η εφαρμογή της είναι πολύ χαλαρή αναγκάζοντας αυτές τις οικογένειες να δουλεύουν για ελάχιστο φαγητό το οποίο τις περισσότερες φορές δεν τους φτάνει για τις ημερήσιες ανάγκες. Ένα από τα πρόσωπα μιας χώρας που αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, μιας μοντέρνας Ινδίας της ανάπτυξης και της ευημερίας των αριθμών στηριζόμενη στην εκμετάλευση των ίδιων των πολιτών της.

zougla

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook