Την θέση ότι το σχέδιο παρέμβασης υπέρ των ισπανικών τραπεζών ήταν μία νίκη του ευρώ και ένα σημαντικό βήμα για την αναδιάρθρωση και την εξυγίανση της οικονομίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι που υπογράμμισε ότι πρόκειται για κάτι που αφορά τις τράπεζες και δεν θα έχει μακροοικονομικές επιπτώσεις.

«Ας δούμε συνολικά ότι έγινε χτες» υπογράμμισε ζητώντας «να μην χαθούμε σε λεπτομέρειες». Τόνισε χαρακτηριστικά πώς «ό,τι έγινε ήταν μέρος συνολικότερου σχεδίου για την θεραπεία της οικονομίας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν πρόκειται για πακέτο διάσωσης, ο Ραχόι ξεκαθάρισε ότι πρόκειται περί δανείου και μόνο που δεν θα έχει μακροοικονομικές επιπτώσεις, όπως στο έλλειμμα. Δεν πρόκειται για σχέδιο διάσωσης όπως σε άλλες χώρες, είπε.

Ο Μαριάνο Ραχόι αναφέρθηκε αρχικά στο πρόγραμμα τριών αξόνων που είχε παρουσιάσει μετά την ανάληψη της πρωθυπουργός τον Δεκέμβριο.

Το πρόγραμμα βασιζόταν πρώτον στην εξισορρόπηση του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης και των περιφερικών κυβερνήσεων· δεύτερον σε δομικές μεταρρυθμίσεις για ευελιξία και ανταγωνιστικότητα με την αλλαγή στην αγορά εργασίας· τρίτον στην αύξηση θέσεων εργασίας με την αναδόμηση της οικονομίας.

Ό,τι έγινε χτες [Σάββατο] έγινε μέσα σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά πώς «κάναμε το μάθημα μας». Το αποτέλεσμα ήταν το άνοιγμα των ευρωπαϊκών γραμμών χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις και η ρευστότητα.