Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών διεξάγεται την Κυριακή στη Γαλλία με την κεντροαριστερά να θεωρείται ότι θα επικρατήσει και θα εδραιώσει την κυριαρχία της στην πολιτική σκηνή μετά και την εκλογή στην προεδρία του Φρανσουά Ολάντ.

Περίπου 46 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν τους 577 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης.

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 9:00 (ώρα Ελλάδας) και στις μεγάλες πόλεις θα κλείσουν στις 21:00.

Τα πρώτα δεδομένα από το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρουν ότι η συμμετοχή είναι ελαφρά μικρότερη από το 2007 και κινούνταν ως το μεσημέρι στο 21,06% του εκλογικού σώματος έναντι 22,57%.

Στο Παρίσι, το ποσοστό προσέλευσης ήταν έως το μεσημέρι πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο, αφού έφθασε μόλις το 13,65% έναντι 16,22% το 2007.

Τα στοιχεία των διαφόρων δημοσκοπήσεων συγκλίνουν στο ότι η αποχή αναμένεται να κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα, από 40% έως και 43%, που είναι το τελευταίο ποσοστό που έδωσε η εταιρεία Ipsos την Παρασκευή.

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή 17 Ιουνίου με όσους υποψήφιους ξεπεράσουν το 12,5% σε μία περιφέρεια. Πάντως, λίγοι υποψήφιοι καταφέρνουν να ξεπεράσουν το 50% και να εκλεγούν από την πρώτη Κυριακή.

Με στοίχημα την απόλυτη πλειοψηφία

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα κρίνει εάν η κυβέρνηση Ολάντ θα μπορεί να κυβερνά χωρίς προσκόμματα από την Εθνοσυνέλευση καθώς επιδιώκει να επιτύχει την τόνωση της οικονομίας, της δεύτερης μεγαλύτερης στην Ευρώπη, την μείωση της ανεργίας, του ελλείμματος και του χρέους χωρίς την επιβολή μέτρων λιτότητας τύπου Ελλάδας.

Η Γερουσία ήδη ελέγχεται από την κεντροαριστερά.

Το κρισιμότερο για τους περισσότερους αναλυτές ερώτημα είναι δηλαδή εάν το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα καταφέρει να εξασφαλίσει τις 289 έδρες επί συνόλου 577 ή αν θα χρειαστεί μια συμμαχία με τους Πράσινους για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos οι Σοσιαλιστές σχεδόν ισοψηφούν με την Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) του ηττημένου στις προεδρικές εκλογές Νικολά Σαρκοζί, αλλά μαζί με τους Πράσινους και το Αριστερό Μέτωπο θα συγκεντρώσουν από 292 ως 346 έδρες. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 46% των ψήφων στην επικράτεια.

Κατά την ίδια δημοσκόπηση, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, η επικεφαλής του οποίου Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε το απροσδόκητα υψηλό 17,9% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στα τέλη Απριλίου, θα καταλάβει έως και τρεις έδρες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και επιμέρους μάχες όπως αυτή της περιφέρειας του Καλέ όπου αναμετρώνται ο αριστερός υποψήφιος για την προεδρία Ζαν-Λικ Μελανσόν με την Μαρίν Λεπέν.

Η υποψήφια για την προεδρία το 2007 (και πρώην σύζυγος του Ολάντ), Σεγκολέν Ρουαγιάλ, διεκδικεί έδρα στη Λα Ροσέλ, στα δυτικά, απέναντι σε ‘αντάρτη’ από το Σοσιαλιστικό κόμμα που φέρεται να παραγκωνίστηκε για χάρη , γράφει το Reuters.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook