Μέχρι και την υπουργική καρέκλα μπορεί να του κοστίσει το αδήλωτο χαλί από το Αφγανιστάν, του Γερμανού υπουργού Ανάπτυξης, Ντιρκ Νίμπελ. Συγκεκριμένα κατά την διάρκεια επίσημης επίσκεψης του στο Αφγανιστάν, ο υπουργός αγόρασε χειροποίητο χαλί αξίας 1100 ευρώ, το οποίο δε χωρούσε στις αποσκευές του και μεταφέρθηκε με πτήση των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών.

Στο αεροδρόμιο το χαλί παρελήφθη από τον οδηγό του υπουργού, ο οποίος δεν είχε ανάλογη εντολή και έτσι παρέλειψε να το δηλώσει στις τελωνειακές αρχές.

Η υπόθεση του «ιπτάμενου» χαλιού έχει φτάσει στην Εισαγγελία του Βερολίνου και ο Νίμπελ ελέγχεται για ενδεχόμενη απόπειρα φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με το περιοδικό Focus η υπόθεση διέρρευσε από υπαλλήλους των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι ενημέρωσαν με επιστολή δύο πολιτικούς, από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και την Αριστερά. Σύμφωνα με την γερμανική νομοθεσία, η εισαγωγή από χώρα έκτος Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβαρύνεται με φόρο 19%, ενώ το αφορολόγητο όριο είναι στα 430 ευρώ.

Ο ίδιος ο κ. Νίμπελ παραδέχθηκε το λάθος του, αλλά υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν ζήτησε την μεταφορά του χαλιού με πτήση των μυστικών υπηρεσιών, απλώς παρακάλεσε την γερμανική πρεσβεία στην Καμπούλ να το στείλει με κάποιον τρόπο στην Γερμανία.

Από την πλευρά των μυστικών υπηρεσιών, διευκρινίστηκε ότι υπήρχε η εντύπωση ότι το χαλί ήταν επίσημο δώρο και ότι όφειλαν να το μεταφέρουν. "Ήθελα να ενισχύσω τις μικρές επιχειρήσεις του Αφγανιστάν", δήλωσε αφοπλιστικά ο κ. Νίμπελ, αλλά μάλλον δεν συγκίνησε την ΄Αγκελα Μέρκελ, ο εκπρόσωπος της οποίας κάλεσε τον υπουργό να φροντίσει το θέμα "το συντομότερο και με τον πληρέστερο δυνατό τρόπο".

(protothema.gr)