Ως ένα σαφές μήνυμα στις αγορές χαρακτήρισε την οικονομική βοήθεια στην Ισπανία, ο οικονομικός Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Όλι Ρεν.

«Πρόκειται για ένα πολύ σαφές μήνυμα προς τις αγορές όσον αφορά την αποφασιστικότητα της ευρωζώνης να λάβει δραστικά μέτρα για να ηρεμήσουν οι αγορές και να αποφευχθεί η διάχυση», σημείωσε σε δήλωσή του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά στις Βρυξέλλες.

«Η Ισπανία θα πρέπει να διατυπώσει σύντομα ένα επίσημο αίτημα για τη βοήθεια αυτή», σημείωσε ο Επίτροπος της ΕΕ που είναι αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να το κάνει πριν από την προσεχή σύνοδο του Eurogroup στις 21 Ιουνίου».

«Οι ανάγκες του τραπεζικού τομέα στην Ισπανία υπολογίζονται από το ΔΝΤ σε 40 δισεκατομμύρια, αλλά μπορεί να είναι πολύ πιο υψηλές», σημείωσε.

«Αναμένουμε τα αποτελέσματα δύο ανεξάρτητων αξιολογήσεων, αλλά αποφασίσαμε σκοπίμως να έχουμε περιθώρια ελιγμού και γι'αυτόν το λόγο το Eurogroup αποφάσισε να θέσει στη διάθεση (της Ισπανίας) 100 δισεκατομμύρια ευρώ», πρόσθεσε.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα προχωρήσουν σε ενδελεχή ανάλυση των αναγκών αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα στην Ισπανία», σημείωσε ο Επίτροπος Ρεν, προσθέτοντας ότι «ένα μνημόνιο θα υπογραφεί στη συνέχεια με την Ισπανία».

Ο Ρεν επιβεβαίωσε ότι «οι όροι που θα συνδέονται με αυτήν τη βοήθεια θα αφορούν μόνον τον τραπεζικό και τον χρηματοπιστωτικό τομέα"» και ότι «δεν θα υπάρξουν όροι όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική ή τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

protothema.gr