Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε χθες ότι δεν αναμένει ο αμφιλεγόμενος φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές να επιβληθεί πριν περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος.

Η θέσπιση του φόρου, την οποία ζητεί εδώ και καιρό η ευρωπαϊκή κεντροαριστερά, είχε θεωρηθεί δεδομένη πριν από τρεις ημέρες από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Πρασίνων, έπειτα από διαπραγματεύσεις με τον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό της Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ.

Η αντιπολίτευση ανέφερε πως η Μέρκελ συμφώνησε η Γερμανία να θεσπίσει αυτόν τον φόρο – που είναι γνωστός και ως φόρος Τόμπιν -χωρίς να περιμένει να συμφωνήσουν τα υπόλοιπα κράτη της 17μελούς ευρωζώνης.

«Ένας ευρωπαϊκός φόρος [στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές] δεν θα εφαρμοστεί τόσο γρήγορα», είπε ο Σόιμπλε, ερωτηθείς στην εκπομπή Bericht aus Berlin της δημόσιας τηλεόρασης ARD εάν ο φόρος μπορεί να θεσπιστεί πριν από την ολοκλήρωση της θητείας της Μέρκελ, η οποία λήγει το φθινόπωρο του 2013.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD στη βουλή Τόμας Όπερμαν εξέφρασε οργή για την δήλωση του Σόιμπλε. «Χρειαζόμαστε μία αμετάκλητη δέσμευση για τη θέσπιση του φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Το SPD δεν θα αποδεχτεί συμβιβασμούς που γίνονται μόνο στα χαρτιά», είπε ο Όπερμαν, σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook