Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ολοκλήρωσε την εκκαθάριση των πρώτων 420.000 φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και από σήμερα, Δευτέρα, ταχυδρομεί τα σημειώματα.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία», περίπου 280.000 φορολογούμενοι θα λάβουν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα, τα οποία αναγράφουν συνολικό υπόλοιπο φόρων προς καταβολή 405 εκατ. ευρώ και σε κάθε παραλήπτη αντιστοιχεί κατά μέσο όρο οφειλή συνολικού ύψους 1.446 ευρώ.

Η οφειλή αυτή αποτελείται από φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%, για όσους είχαν το 2011 εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ, και τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ, για όσους κατά τη διάρκεια του 2011 άσκησαν ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα.

Η καταβολή της οφειλής μπορεί να γίνει εφάπαξ ή σε τρεις δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων μέχρι το τέλος Ιουνίου, η δεύτερη μέχρι το τέλος Αυγούστου και η τρίτη μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Αν η οφειλή δεν υπερβαίνει τα 300 ευρώ, τότε η εξόφληση θα πρέπει να γίνει εφάπαξ.

Περίπου 37.000 φορολογούμενοι θα λάβουν πιστωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα τα οποία αναγράφουν συνολικά ποσά επιστροφών φόρου ύψους 25 εκατ. ευρώ ή 675 ευρώ κατά μέσο όρο.

Για περίπου 103.000 φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης φόρου ήταν μηδενικό.

Το συνολικό «καθαρό» ποσό που θα εισπράξει το Δημόσιο από την πρώτη παρτίδα εκκαθαριστικών είναι 380 εκατ. ευρώ.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook