Με επίσκεψη του Γιάννη Παρασκευόπουλου στα Χανιά κλιμακώνονται σήμερα οι περιοδείες των Οικολόγων Πράσινων.

Μαζί με κλιμάκιο υποψηφίων και τοπικών στελεχών, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας των Οικολόγων Πράσινων συναντήθηκε με τη διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων, όπου ενημερώθηκε για τα προβλήματα και τις πρωτοβουλίες των επιχειρήσεων της περιοχής και παρουσίασε τις προτάσεις για Πράσινη Στροφή στην οικονομία. Κοινή ήταν η εκτίμηση ότι οι προτάσεις αυτές παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις μικρές κυρίως και μεσαίες επιχειρήσεις και μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση στην οικονομία.

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος έδωσε συνέντευξη Τύπου, όπου τόνισε:

 «Οι τελευταίες εξελίξεις με την Ισπανία, δείχνουν πόσο αλληλένδετες είναι η οικονομική με την περιβαλλοντική κρίση: η τραπεζική φούσκα δε θα είχε υπάρξει καν, χωρίς την ασφυκτική οικοδόμηση των ισπανικών ακτών με προγράμματα «τουριστικής κατοικίας». Αποτελεί έσχατο δείγμα κοντόφθαλμης οπτικής, ότι οι ελληνικές πολιτικές και οικονομικές ηγεσίες προωθούν και στη χώρα μας 700.000 τουριστικές κατοικίες που θα αλλοιώσουν τα ελκυστικότερα τοπία, όταν η Ισπανία έχει άλλες 800.000 απούλητες.

Η Ισπανία ανοίγει όμως δρόμους και για νέες ευρωπαϊκές συμμαχίες για  συνολικότερες αλλαγές στην ευρωζώνη, συμμαχίες που πρέπει να αξιοποιήσουμε και για αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου με ριζική αλλαγή της φιλοσοφίας του, ώστε να συμβαδίζει με τις ευρωπαϊκές παραδόσεις κοινωνικής συνοχής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Εδώ υπάρχει χώρος και για το αίτημα να καλυφθεί από το EFSF η ανακεφαλαιοποίηση και των ελληνικών τραπεζών, όπως έχουμε ήδη ζητήσει.

Η αναδιαπραγμάτευση απαιτεί όμως και συνολικό εναλλακτικό σχέδιο από την ελληνική πλευρά: για τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη φορολογική μεταρρύθμιση, για τον προσανατολισμό της πραγματικής οικονομίας και το ισοζύγιο, για τις θεσμικές αλλαγές που χρωστάμε ως κοινωνία στον εαυτό μας όπως η προώθηση της διαφάνειας, και η οικοδόμηση αποδοτικής διοίκησης και αξιοπρεπούς κοινωνικού κράτους. Θέλουμε και ευρώ, και μια ευρωπαϊκή χώρα, και δε θυσιάζουμε τίποτα από τα δύο.

Στο διάλογο για την αναδιαπραγμάτευση και το εναλλακτικό σχέδιο δεν περισσεύουν ούτε καν οι υπεύθυνοι της κρίσης. Όμως η συγκάλυψη των διαφορών και η αναζήτηση μέσων όρων μπορούν να είναι εξίσου επικίνδυνες με την άρνηση συναινέσεων.  Σημαντικές είναι και οι επιμέρους θεματικές συμφωνίες όπου υπάρξει δυνατότητα συγκλίσεων.

Στις εκλογές δεν ψηφίζουμε συναισθήματα φόβου ή ελπίδας, αλλά πολιτικές επιλογές και προτάσεις διεξόδου. Όμως το πολιτικό τοπίο δυσκολεύει τη διέξοδο: η Νέα Δημοκρατία επενδύει στο φόβο με ρητορική που μας πάει πίσω στη δεκαετία του 1950, ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει υπερφίαλα διλήμματα «εμείς η το Μνημόνιο».

Προειδοποιούμε ότι στις σημερινές συνθήκες τα διλήμματα εύκολα αυτοακυρώνονται:  όπως έχουμε σήμερα και Μνημόνιο και Χρεοκοπία, αρκούν δυο-τρεις λάθος χειρισμοί για να έχουμε και Αριστερά και πολλαπλάσιο Μνημόνιο στις πλάτες μας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε λοιπόν απαραίτητοι και ως αντίβαρο στην αμφίσημη ρητορική και στο έλλειμμα προτάσεων άλλων δυνάμεων.

Προειδοποιούμε επίσης το ΠΑΣΟΚ ότι η «συνευθύνη» που προωθεί, δε συμβαδίζει με τη συγκαλυμμένη απειλή  τρίτων εκλογών στην περίπτωση που η πρόταση του δεν εισακουστεί από τα άλλα κόμματα: τέτοια προοπτική, απλά δε μπορεί να την αντέξει η χώρα. Εντυπωσιακή είναι και η επιμονή του κ. Βενιζέλου να επιδιώκει διάλογο με όλους εκτός από τους Οικολόγους Πράσινους, ακριβώς όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια και ο κ. Παπανδρέου ως πρωθυπουργός.    

Το κύριο όμως εξακολουθεί να είναι η πραγματική οικονομία. Χωρίς ταυτόχρονες απαντήσεις για οικονομία, κοινωνία και περιβάλλον, θα καταλήξουμε να ανακυκλώνουμε απλώς τα αδιέξοδα: σε καιρούς άλλωστε λιτότητας η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και των συλλογικών αγαθών μας κάνει δυο φορές φτωχούς. Στη σκιά του Μνημονίου προωθείται ήδη μια οικονομία λεηλασίας φυσικών και ανθρώπινων πόρων, τύπου Αλβανίας ή Ρουμανίας. Είναι αποκαλυπτικό ότι και οι δύο αυτές χώρες παράγουν πετρέλαιο ήδη από τη δεκαετία του 1930, χωρίς όμως να έχουν προσφέρει ευημερία στις κοινωνίες τους.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι φέρνουμε εδώ ολοκληρωμένες προτάσεις για Πράσινη Στροφή με πυλώνες τη βιώσιμη αναζωογόνηση της υπαίθρου, την απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη, και την αναβάθμιση των συλλογικών αγαθών ως αντιστάθμισμα στην απώλεια αγοραστικής δύναμης.

Η ψήφος στους Οικολόγους Πράσινους μπορεί να κάνει τη διαφορά και στις κυβερνητικές λύσεις, για μια εναλλακτική κυβερνητική πλειοψηφία. Απαραίτητο είναι όμως είναι οι συνεργασίες να δίνουν και λύσεις, με πλαίσιο  σεβασμού της περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας, διασφάλισης της παραμονής στην ευρωζώνη και λύσεων πέρα από το Μνημόνιο.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ξεκινήσαμε την προεκλογική μας εκστρατεία με καθυστέρηση, και η δυναμική μας αναπτύσσεται κυρίως μετά το τέλος των επίσημων δημοσκοπήσεων.  Είμαστε όμως αισιόδοξοι για το τελικό αποτέλεσμα, καθώς οι πολίτες υποδέχονται θετικά το μήνυμα μας. Η ψήφος στους Οικολόγους Πράσινους μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά».   

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook