Σε ΒΒΒ+, με αρνητικές προοπτικές, υποβάθμισε ο οίκος Fitch τις αξιολογήσεις των ισπανικών τραπεζών Banco Santander και BBVA, ως επακόλουθο της υποβάθμισης της Ισπανίας την Παρασκευή.

Οι υποβαθμίσεις, αναφέρει ο οίκος στην αιτιολόγησή του, αντικατοπτρίζουν ανησυχίες παρόμοιες εκείνων που οδήγησαν στην υποβάθμιση της Ισπανίας -και ιδιαίτερα την πρόβλεψη πως η χώρα θα παραμείνει σε υφεσιακή πορεία το 2013.

Οι αξιολογήσεις των δύο τραπεζών βρίσκονται κατά μία μονάδα πάνω από την ισπανική (η οποία είναι στο BBB) εξαιτίας, όπως αναφέρει ο οίκος, της «γεωγραφικής τους διαφοροποίησης, των ισχυρών οικονομικών τους επιδόσεων και της αποδεδειγμένης ικανότητάς τους να απορροφούν πιστωτικά \”σοκ\”».

Ωστόσο, το σκεπτικό πίσω από την υποβάθμιση είναι ότι υπάρχει στενή σύνδεση μεταξύ του τραπεζικού συστήματος μίας χώρας και του ρίσκου για το δημόσιο χρέος της.

Υπενθυμίζεται πως η Fitch είχε αναφέρει σε ξεχωριστή της ανακοίνωση νωρίτερα τη Δευτέρα, σχολιάζοντας την προσφυγή της Μαδρίτης στους μηχανισμούς στήριξης, πως το ευρωπαϊκό σχέδιο βοήθειας των ισπανικών τραπεζών καλύπτει και το χειρότερο σενάριο.

Ο οίκος εκτιμά πως οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών φθάνουν τα 60 δισ. ευρώ -το ΔΝΤ τοποθετεί τις αρχικές ανάγκες τους στα 40 δισ. ευρώ. Μετά τη συμφωνία του Σαββάτου, η Ευρωζώνη είναι πρόθυμη να δεσμεύσει μέχρι και 100 δισ. ευρώ.

Η Fitch προσέθεσε ότι το σχέδιο στήριξης, αν καταφέρει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στον ισπανικό τραπεζικό τομέα και να μειώσει το βάρος της αναδιάρθρωσής του, θα συμβάλει θετικά στην αξιολόγηση της χώρας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook