Η κρίση στην Ευρωζώνη και η κατάσταση στην Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε χρήσιμη και ουσιαστική τη συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας και τόνισε ότι το παράδειγμα της Ισπανίας δίνει μία άλλη διάσταση στην κρίση, η οποία-όπως είπε-είναι πανευρωπαϊκή και όχι ελληνική, πορτογαλική ή ιρλανδική.

Ο κ.Βενιζέλος  υπογράμμισε την ανάγκη να αναθεώρησης των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και υπενθύμισε τα σημεία στα οποία επέμεινε η Ελλάδα στην πρώτη φάση της πολύμηνης διαπραγμάτευσης και στα οποία αποδείχθηκε, όπως είπε, ότι «είχαμε δίκιο».

«Τώρα μπορούμε πραγματικά να κρατήσουμε όλα τα θετικά της δανειακής σύμβασης, του νέου προγράμματος, της μείωσης του χρέους και να προχωρήσουμε σε διευθετήσεις και συμφωνίες, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να βγούμε οριστικά από το μνημόνιο και την κρίση με παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς νέες περικοπές στα εισοδήματα, σε μισθούς και συντάξεις» τόνισε.

«Υπάρχει κατανόηση, εφόσον η Ελλάδα έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, έχει κοινωνική συναίνεση, έχει πολιτική συστράτευση και μπορεί και θέλει να προχωρήσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για να γίνει η Ελλάδα ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος» τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε παράλληλα «εξαιρετική» την πρόταση του κ. Μόντι να οργανωθεί ένας πανευρωπαϊκός μηχανισμός εγγύησης καταθέσεων, κάτι που όπως ανέφερε, είναι ζωτικό για να σταματήσει η διαρροή καταθέσεων και από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Τέλος, επανέλαβε την πρότασή του ΠΑΣΟΚ για κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, χωρίς την οποία, όπως σημείωσε, δεν θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα.

«Χωρίς τη διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, χωρίς τη συμμετοχή στη διαπραγμάτευση, τη δέσμευση και την υπογραφή όλων των πολιτικών δυνάμεων που λένε ότι πιστεύουν στην Ευρώπη και στο ευρώ δεν θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα» τόνισε.

 

in.gr