Δεν υφίσταται επί του παρόντος ενδεχόμενο μείωσης του ποσοστού επιστροφής Φ.Π.Α. στους αγρότες, όπως προκύπτει από έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, σε απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ., Αστέριου Ροντούλη.

Όπως υπενθυμίζει ο υφυπουργός, οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος δικαιούνται επιστροφής Φ.Π.Α., που επιβάρυνε τις αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών που πραγματοποίησαν κατά την άσκηση της εκμετάλλευσης τους.

Η επιστροφή αυτή ενεργείται από το Δημόσιο με καταβολή στον αγρότη ποσού, το οποίο προκύπτει με την εφαρμογή κατ΄αποκοπή συντελεστών στην αξία των παραδιδόμενων αγροτικών προϊόντων και των παρεχόμενων αγροτικών υπηρεσιών προς άλλους υποκείμενους στο φόρο, εκτός των αγροτών του ειδικού καθεστώτος.

Για τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων και παροχές αγροτικών υπηρεσιών που πραγματοποιούνται από 1.1.200, 9 ο κατ’ αποκοπή συντελεστής έχει οριστεί στο ύψος του 11%.

Όπως όμως σημειώνει ο υφυπουργός Οικονομικών, «τα ποσοστά επιστροφής Φ.Π.Α. στους αγρότες καθορίζονται με βάση τα μακροοικονομικά δεδομένα των τριών τελευταίων ετών, τα οποία αναφέρονται μόνο στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος. Τα ποσοστά κοινοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτού τεθούν σε εφαρμογή. Με βάση τα υφιστάμενα μακροοικονομικά στοιχεία, δεν υφίσταται επί του παρόντος ενδεχόμενο μείωσης του κατ’ αποκοπή συντελεστή 11%».

Το έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε μετά από ερώτημα του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ., Αστέριου Ροντούλη, αν υφίσταται προοπτική μείωσης του ισχύοντος ποσοστού επιστροφής Φ.Π.Α. στους αγρότες.

Ο βουλευτής επικαλέστηκε πληροφόρηση από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, σύμφωνα με τις οποίες η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει στείλει έγγραφο, που ενημερώνει ότι «το ποσοστό επιστροφής Φ.Π.Α. ενδέχεται να διαφοροποιηθεί και ταυτοχρόνως συνιστά να μην υποβληθεί στις Δ.Ο.Υ. από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών το αναλογούν σε κάθε δικαιούχο παραγωγό ποσό επιστροφής Φ.Π.Α».

Ο κ. Ροντούλης στην ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, επικαλέστηκε και δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, σε συνάντηση που είχε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη με το Συντονιστικό Όργανο των αγροτών Θεσσαλίας-Μακεδονίας φέρεται να είπε: Κρατάμε το 11% (σ.σ. το ισχύον ποσοστό επιστροφής Φ.Π.Α.) με νύχια και με δόντια από την τρόικα».

Ο βουλευτής είχε επίσης ζητήσει να ενημερωθεί αν σε κάποιο εκ των αναθεωρημένων μνημονίων υπάρχει πρόνοια μείωσης του ποσοστού επιστροφής Φ.Π.Α. στους αγρότες ή αν η σχετική συζήτηση εντάσσεται στις γνωστές πιέσεις των «τροϊκανών».