Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να εξετάσει την προσφυγή επτά κρατούμενων στη φυλακή του Γκουαντάναμο, οι οποίοι αμφισβητούν τη νομιμότητα της κράτησής τους.

Τέσσερα χρόνια μετά την υπόθεση «Μπουμεντιέν εναντίον Μπους», οπότε με απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο επέτρεψε στους κρατούμενους του Γκουαντάναμο να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα της κράτησής τους στη φυλακή αυτή, η ανώτατη δικαστική αρχή των ΗΠΑ απέρριψε τις προσφυγές επτά κρατούμενων και επιβεβαίωσε με αυτό τον τρόπο προηγούμενη απόφαση εφετείου.

Όπως αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το Ανώτατο Δικαστήριο εξέτασε την υπόθεση «Λάτιφ εναντίον Ομπάμα», στην οποία οι ενάγοντες κατήγγειλαν ότι αμερικανικό εφετείο δεν τους επέτρεψε να αμφισβητήσουν την κράτησή τους στο Γκουαντάναμο.

Προσφυγές εναντίον του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ή των ΗΠΑ είχαν καταθέσει έξι ακόμη κρατούμενοι της φυλακής αυτής. Η αμερικανική κυβέρνηση είχε ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να αρνηθεί να εξετάσει και τις επτά προσφυγές.

Το Κέντρο για τα Συνταγματικά Δικαιώματα, δικηγόροι του οποίου υπερασπίζονται πολλούς κρατούμενους στο Γκουαντάναμο, εξέφρασε τη «βαθιά απογοήτευση» μετά την απόρριψη του αιτήματος από το Ανώτατο Δικαστήριο.

«Αρνούμενο να εξετάσει τις υποθέσεις αυτές και όλες τις υποθέσεις που αφορούν το Γκουαντάναμο, μετά την απόφασή του το 2008 στην υπόθεση Μπουμεντιέν, το Δικαστήριο αναιρεί την υπόσχεσή που είχε δώσει το ίδιο, με την οποία διασφαλιζόταν στους κρατούμενους το συνταγματικό δικαιώματα να εξετάζεται η νομιμότητα της κράτησής τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κέντρο.

«Αυτή η απόφαση αφήνει την τύχη των κρατούμενων στα χέρια ενός εχθρικού εφετείου της Ουάσιγκτον, το οποίο έχει εγείρει αναρίθμητα και αδικαιολόγητα προσχώματα, κάνοντας σχεδόν αδύνατο για έναν κρατούμενο να δικαιωθεί» μετά απο μια προσφυγή του, προσθέτει η ανακοίνωση.

Το εφετείο της Ουάσινγκτον, από το οποίο εξαρτάται στο νομικό πεδίο το Γκουαντάναμο, δεν έχει διατάξει την απελευθέρωση κανενός από τους κρατούμενους σε αυτή τη φυλακή της αμερικανικής βάσης στην Κούβα.

Το Κέντρο για τα Συνταγματικά Δικαιώματα καλεί τον Ομπάμα «να τιμήσει την υπόσχεσή του να κλείσει το Γκουαντάναμο, την πιο θλιβερά διάσημη φυλακή του κόσμου» και να αρχίσει να αφήνει ελεύθερους του 87 κρατούμενους που έχουν χαρακτηριστεί «απαλλακτέοι» και σύμφωνα με τις στρατιωτικές αρχές «δεν αποτελούν κίνδυνο για τις ΗΠΑ».

real.gr

Στο Γκουαντάναμο παραμένουν σήμερα 169 κρατούμενοι, στην πλειοψηφία των οποίων δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook