Ούτε η Ισπανία θα μπορέσει τελικώς να αποφύγει την διαδικασία των τριμηνιαίων ελέγχων επί των δημοσιονομικών της στόχων, ασχέτως αν οι στόχοι παραμένουν ίδιοι με την προ μνημονίου διαδικασία. Ο επίτροπος Ρεν διαβεβαίωσε την Μαδρίτη και τον τύπο για το τελευταίο χωρίς να τοποθετηθεί ευθέως για το τι θα ακολουθήσει αν υπάρξουν αποκλίσεις.

Με την εξέλιξη αυτή – που εν πολλοίς αδειάζει τη ρητορική του Ισπανού πρωθυπουργού Μ. Ραχόι στο εσωτερικό της χώρας του – οι Βρυξέλλες και πολύ περισσότερο το Βερολίνο στέλνουν ένα μήνυμα με δύο ειδών αποδέκτες:

1. Πρώτα προς τις υπόλοιπες χώρες που αναμένεται να χτυπήσουν την πόρτα του ΕFSF, πως οι συμφωνίες που έγιναν με τις υπογραφές όλων στις Συνόδους Κορυφής μετά από ολονυχτίες διαπραγματεύσεων θα τηρηθούν ακριβώς ως έχουν. Και

2. Αμέσως μετά στην Ελλάδα, όπου το πολιτικό σύστημα διερωτάται αν οι δανειστές μπλοφάρουν σε σχέση με τη διακοπή των δανείων σε περίπτωση που η χώρα δεν προχωρήσει με την εφαρμογή του οικονομικού της προγράμματος.

Η πλειοδοσία σε προτάσεις και μαγικές λύσεις για μέλλον της Ευρώπης άλλωστε κορυφώθηκε λίγες μέρες πριν την προσφυγή της Ισπανίας: τραπεζική ένωση, ομοσπονδία, ολοκλήρωση της οικονομικής ένωσης, ευρωομόλογα, εγγυήσεις καταθέσεων κ.α. Παρομοίως και στην Ελλάδα κορυφώνεται αυτές τις μέρες, λίγο πριν τις εκλογές η παραφιλολογία για το τι θα συμβεί στην χώρα αν αποφασίσει να μην τηρήσει το πρόγραμμα.

Σε σχέση τουλάχιστον με το ευρωπαϊκό σκέλος, επειδή η Γερμανία θέλει, σύμφωνα με την Α. Μέρκελ «να το συζητήσει σοβαρά το ζήτημα», διεμήνυσε στους εταίρους της «πως παρεμπιπτόντως πρέπει λίγο γρηγορότερα να λύσουν το ισπανικό ζήτημα». Κύκλοι της Κομισιόν υποστηρίζουν ότι στη γερμανική πλευρά μεταφέρθηκε το αίτημα Ραχόι για «βοήθεια άνευ δεσμών, μόνο για τις τράπεζες», αλλά απορρίφθηκε πάραυτα. Μεταφέρθηκε τότε στην ισπανική πλευρά ότι θα έπρεπε να επικοινωνήσει τάχιστα με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ και να κανονίσει τα περαιτέρω.

\"\"

Αυτό που βλέπουν σήμερα οι Βρυξέλλες είναι μια σαφή παραλληλία με την πιθανή επίλυση του ελληνικού ζητήματος αν χρειαστεί. Μέχρι στιγμής οι εταίροι και οι κοινοτικοί ιθύνοντες περιγράφουν τις επιλογές. Ο επίτροπος Μ. Μπαρνιέ χαρακτήρισε δυσκολότερο το δρόμο εκτός ευρώ. Ο αναλυτής Ντ. Γκρός μίλησε για 10 εκτός ευρώ χρόνια, σκληρής προσαρμογής, μεταρρυθμίσεων, δουλειάς και εξαγωγών για να ανακτήσει η χώρα το σημερινό, ήδη αρκετά χαμηλό της επίπεδο, μετά από μια έξοδο. Λίγο πολύ οι πάντες έχουν τοποθετηθεί, ασχέτως αν στην Ελλάδα ορισμένοι δεν τους πιστεύουν. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι εταίροι στο eurogroup θα παγώσουν τις δόσεις των δανείων αν δεν δουν αποτελέσματα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σχέδια για την επόμενη μέρα της εξόδου καταστρώνονται αυτή τη στιγμή σε πάνω από 10 υπουργεία οικονομικών εντός και εκτός ευρώ.

Η πρώτη κρίσιμη προθεσμία είναι αυτή της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου. Αν στις 28 του μήνα οι εταίροι και οι εκπρόσωποι των θεσμών μπορέσουν να συνεννοηθούν με τον επόμενο Έλληνα πρωθυπουργό έχει καλώς. Είναι πολύ πιθανό να εγκρίνουν από τότε κάποιες μνημονιακές ελαφρύνσεις, παράλληλα με κάποιες αντίστοιχες στην Ιρλανδία. Αν όχι, η διαχείριση της Ισπανικής περίπτωσης δείχνει, κυρίως στις αγορές, πως στην ΕΕ υπάρχει η βούληση για γρήγορες παρεμβάσεις που θα διασφαλίσουν τους υπόλοιπους από το φαινόμενο του ντόμινο. Ενδέχεται μάλιστα, μέχρι τότε, άλλη μια χώρα με μεγάλη έκθεση στην ελληνική οικονομία να έχει τεθεί υπό τη σκέπη του EFSF. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι εταίροι θα έχουν απλώς να καλύψουν μια σειρά από κεφαλαιακές απώλειες που όπως φαίνεται και από τον παραπάνω πίνακα δεν είναι και μη διαχειρίσιμες.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook