Φέρτε τα Μάρμαρα πίσω! Ήταν ο τίτλος του debate της intelligence squared στο Λονδίνο, που έληξε σήμερα Δευτέρα 11 Ιουνίου μετά από μια δίωρη συζήτηση για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Υπέρ της πρότασης ο βουλευτής Andrew George που έχει ιδρύσει τον οργανισμό marbles reunited στην Αγγλία με σκοπό την επιστροφή των Μαρμάρων και ο ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας και φιλέλληνας Stephen Fry.

Ο Βρετανός ηθοποιός έδειξε μια συγκινητική αγάπη για την Ελλάδα, μιλώντας για όλα αυτά που έχει προσφέρει ο πολιτισμός μας στην Ευρώπη, λέγοντας πως όσο χρέος και να έχουμε σαν χώρα αυτή την στιγμή, είναι μηδαμινό μπρος στο χρέος της Ευρώπης απέναντι στην προσφορά του ελληνικού πολιτισμού.

Τονίζοντας το γεγονός ότι μια επιστροφή θα ήταν δείγμα αρχοντιάς και αξιοπρέπειας από την Βρετανία, ο Fry μίλησε για την ιδέα του Παρθενώνα ως σύμβολο για την Αθήνα και την Ελλάδα, και την σημασία του να ενωθούν τα κομμάτια του μνημείου στην πατρίδα τους, μιας και αποτελεί για ένα έργο τέχνης που στην ουσία έχει διαμελιστεί.

Στον ίδιο τόνο ο Andrew George μίλησε για τον συμβολισμό αυτής της πράξης, για την αναγκαιότητα να διορθωθεί ένα κακό του παρελθόντος και για τον συμβολισμό αυτού του Μνημείου στην ανθρωπότητα.

Συγκλονιστική ήταν η συμμετοχή του κοινού, ως επι το πλείστον Βρετανοί, οι οποίοι όχι μόνο έδειχναν να γνωρίζουν πάρα πολλά για την ιστορία των Μαρμάρων αλλά και να είναι στην πλειονότητα υπέρ της επιστροφής τους.

Υπήρχαν βέβαια και αυτοί που εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους για το νέο μουσείο της Ακρόπολης, λέγοντας ότι μοιάζει με το αεροδρόμιο του Stansted και ότι τα Μάρμαρα δείχνουν πολύ καλύτερα μέσα στο Βρετανικό Μουσείο.

Υπέρ της παραμονής των Μαρμάρων ήταν ο καθηγητής το Πανεπιστημίου του Notre Dame της Αμερικής, Felipe Fernández-Armesto, και ο Tristram Hunt, Βρετανός Βουλευτής, Ανταποκριτής και Δημοσιογράφος που υποστήριξαν ο μεν πρώτος ότι για λόγους μελέτης είναι προτιμότερο να μείνουν τα Μάρμαρα στο Λονδίνο, ο δε δεύτερος ότι καταρχήν η μεταβίβαση της κυριότητας των Μαρμάρων είναι καθ΄ όλα νόμιμη και το ελληνικό κράτος δεν αμφισβήτησε ποτέ την κυριότητα του Βρετανικού Μουσείου (κάτι το οποίο είναι ψευδές) αλλά και ότι οι Έλληνες αν ήταν πραγματικοί Ευρωπαίοι θα έπρεπε να χαίρονται και να νιώθουν υπερηφάνεια που τα Μάρμαρα βρίσκονται στο Μουσείο. Τέλος υποστήριξε ότι η ανάγκη να επιστραφούν τα Μάρμαρα, δείχνει μια εθνικιστική και ακροδεξιά τάση στην Ελλάδα και αναφέρθηκε μάλιστα και στην εμφάνιση της Χρυσής Αυγής.

Συντονίστρια ήταν η Zeinap Badawi η ανκορ γούμαν του BBC, η οποία είχε μάλιστα συντονίσει την συζήτηση που είχε διοργανώσει το ελληνικό τμήμα της intelligence squared για την επιστροφή της Ελλάδας στην δραχμή πριν κάποιος μήνες, με σπουδαίους ομιλητές όπως ο Nuriel Rubini και ο Κώστας Λαπαβίτσας.

Συγκηνιτικό ήταν και το τελευταίο σχόλιο της συζήτησης απο έναν 14χρονο Άγγλο ακροατή, ο οποίος είπε «η Αγγλία είναι γνωστή για τις βλακείες και την υπεροψία της. Ας σταματήσουμε τις βλακείες λοιπόν, γιατί προσωπικά απο το να κρατάω τα αληθινά Μάρμαρα εδώ, προτιμώ να έχω στο Βρετανικό Μουσείο εκμαγεία των Μαρμάρων αλλά και την φιλία των Ελλήνων».

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook