Τους ταχύτατους ρυθμούς με τους οποίους προχωρά το έργο Γάζι- Κρουσώνας, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει για μία ακόμα φορά, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, που επισκέφτηκε σήμερα το πολλών χιλιομέτρων εργοτάξιο, συνοδευόμενος από στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας (επιβλέπουσα αρχή), το Δήμαρχο Μαλεβυζίου Κώστα Μαμουλάκη και τους αναδόχους των τριών εργολαβιών, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Ο κ. Κουκιαδάκης εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την πορεία των εργασιών και ευχαρίστησε όλους όσοι συμβάλλουν στην απρόσκοπτη εξέλιξη του έργου.

Μάλιστα ο ίδιος απένειμε ιδιαίτερες ευχαριστίες στους δικαιούχους των απαλλοτριώσεων, οι οποίοι παρέδωσαν τις ιδιοκτησίες τους, χωρίς να έχουν εισπράξει τις αποζημιώσεις τους.

«Είναι ένα καλό παράδειγμα για όλους, καθώς μόνο έτσι μπορούμε να επιτυγχάνουμε γρήγορους ρυθμούς εξέλιξης των έργων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουκιαδάκης.

Σύμφωνα μεμε τον ίδιο, το πρώτο τμήμα του έργου μήκους τριών χιλιομέτρων, από τον Κρουσώνα μέχρι τη διασταύρωση για Κορφές, θα έχει παραδοθεί σε χρήση μέχρι το Σεπτέμβριο- όπως διαβεβαιώνει ο εργολάβος.

Να σημειωθεί ότι η συμβατική υποχρέωση για το συγκεκριμένο τμήμα είναι ο προσεχής Οκτώβριος.

Το όλο έργο έχει συμβατική υποχρέωση ολοκλήρωσης το 2014- αλλά αν οι εργασίες προχωρήσουν με τον ίδιο ρυθμό, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο το έργο να παραδοθεί νωρίτερα.

Ο κ. Κουκιαδάκης χαρακτήρισε το συγκεκριμένο έργο ως ένα από τα σημαντικότερα της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Να σημειωθεί ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου- που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ- ήταν στα 26 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο κατά τις δημοπρατήσεις των τριών εργολαβιών επετεύχθησαν μεγάλες εκπτώσεις.

Επίσης το ύψος των αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ, με τους δικαιούχους ν’ ανέρχονται σε 1100.

Το σύνολο του έργου αφορά σε 14 χιλιόμετρα, στα οποία το τρίτο και τελευταίο τμήμα της ασφάλτου θα πέσει συνολικά, χωρίς αυτό να εμποδίζει την παράδοση σε χρήση των τμημάτων που θα ολοκληρώνονται σταδιακά.

Ερωτηθείς ο κ. Κουκιαδάκης για την ωφελιμότητα του έργου, επεσήμανε: «Σαφώς ωφελεί το Μαλεβύζι, αλλά πρωτίστως ωφελεί το Ηράκλειο, διότι κρατάει τους κατοίκους στα χωριά τους και αποτρέπει την αυθαίρετη δόμηση στις συνοικίες περιμετρικά της πόλης.»

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μαλεβυζίου Κώστας Μαμουλάκης, σχολίασε: «Είναι ένα έργο ζωής και πνοής, το οποίο περίμενε το σύνολο Μαλεβυζίου. Το σύνολο του Μαλεβυζίου ωφελείται. Οι οικισμοί θα γίνουν προάστια του Ηρακλείου. Είναι ένα απέραντο εργοτάξιο το Μαλεβύζι. Ευχαριστώ ιδιαίτερα την Περιφέρεια και τα στελέχη της.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο εκτέλεσης του έργου, λίγο πριν την είσοδο του Κρουσώνα, σκάβοντας η τσάπα το πρανές του δρόμου, αποκαλύφθηκε ένας ασύλητος Μινωικός τάφος.

Στον τάφο μέσα βρέθηκαν πήλινα αγγεία, κοσμήματα και άλλα αρχαία αντικείμενα, υπό την επίβλεψη της ΚΓ΄ Εφορίας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων.

Ο γεωμετρικός τάφος- όπως φαίνεται και από τη σχετική φωτογραφία- συντηρείται και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διάσωση και ανάδειξη του, ούτως ώστε να καταστεί και επισκέψιμος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook