Τη στιγμή που ο νεοκλεγείς πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς προκαλεί τριγμούς σε περιφερειακό επίπεδο αρνούμενος τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα, ο κρατούμενος πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς επαναλαμβάνει ότι ουδέποτε διαπράχθηκε γενοκτονία στη μαρτυρική πόλη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και καταθέτει αίτηση αποφυλάκισης ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).

«Πουθενά δεν υπάρχουν δακτυλικά αποτυπώματά μου. Όπου κι αν αναμείχθηκα ήταν προς όφελος της ανθρωπότητας και για να ανακουφίσω τον πόνο των πολιτών, οποιασδήποτε εθνικότητας» δήλωσε ο Κάρατζιτς, κατηγορούμενος για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και παραβίαση των νόμων και των εθίμων πολέμου στη Ερζεγοβίνη.

Ο Κάρατζιτς κατέθεσε αίτηση για απαλλαγή από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει και αποφυλάκιση στα μέσα της δίκης, καθώς οι εισαγγελείς ολοκλήρωσαν την παρουσίαση των αποδεικτικών στοιχείων σε βάρος του.

«Δεν υπήρξε γενοκτονία σε δήμους στη Βοσνία το 1992, δεν υπάρχει τρόπος στη δίκη να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι ο Κάρατζιτς είναι ένοχος για γενοκτονία» δήλωσε ο συνήγορός του Πίτερ Ρόμπινσον.

Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε τις αναφορές του κατηγορητηρίου ότι τα εγκλήματα διαπράχθηκαν στο πλαίσιο οργανωμένου εγκληματικού σχεδίου, το οποίο κατηύθυνε με στόχο «τη μόνιμη και βίαιη απομάκρυνση μουσουλμάνων και Κροατών» από περιοχές της Βοσνίας που η σερβική ηγεσία θεωρούσε δικές της.

Η απομάκρυνση μη σερβικού πληθυσμού από περιοχές δεν ήταν «μόνιμη», υποστήριξε ο Κάρατζιτς λέγοντας ότι βάσει νόμου «ήταν επιθυμητό και υποχρεωτικό» οι πολίτες να μετακινηθούν από περιοχές, στις οποίες διεξάγονταν πολεμικές συγκρούσεις, αλλά κανένας δεν τους στέρησε το δικαίωμα να επιστρέψουν.

«Η εισαγγελία δεν απέδειξε ότι ήμουν υπεύθυνος για τα γεγονότα στη Σρεμπρένιτσα, ούτε ότι υπήρξε γενοκτονία. Η εισαγγελία πρέπει να αποδείξει ποιος δολοφονούσε και ποια ήταν τα κίνητρά του» ανέφερε ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας υποστηρίζοντας ότι «διαπράχθηκαν δολοφονίες για προσωπικούς λόγους, για εκδίκηση».

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς απέρριψε ως αναπόδεικτο τον ισχυρισμό ότι «κάποιος είχε την πρόθεση να δολοφονεί αιχμαλώτους πολέμου» και είπε ότι οι ίδιοι «οι δράστες-μετανοήσαντες» που κατέθεσαν στη δίκη δήλωσαν ότι «δεν είχαν πρόθεση να καταστρέψουν μουσουλμάνους», κάτι που θα είχε νομική βάση για να χαρακτηριστεί το έγκλημα γενοκτονία.

«Δεν αποδείχθηκε ότι υπήρχαν τέτοια σχέδια και προθέσεις και ειδικά ότι γνώριζα κάτι τέτοιο, πόσο μάλλον ότι γνώριζα για τις δολοφονίες. Δεν υπήρχαν σχέδια» σημείωσε ο κατηγορούμενος.

Η εκπρόσωπος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), Νέρμα Γέλασιτς, ανακοίνωσε ότι η Εισαγγελία θα απαντήσει στο αίτημα του κατηγορούμενου στις 13 Ιουνίου.

Ο τελευταίος μάρτυρας της εισαγγελίας του ICTY κατέθεσε στις 4 Μαΐου και η δίκη του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας θα συνεχιστεί στις 16 Οκτωβρίου.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς συνελήφθη τον Ιούλιο του 2008 και στη συνέχεια εκδόθηκε στο ICTY. Η δίκη του άρχισε στο τέλος Οκτωβρίου του 2009.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook