Σε κάθειρξη 14 ετών και επτά μηνών καταδικάστηκε στην Τουρκία η κουρδικής καταγωγής βουλευτής Αϊσέλ Τουγλούκ την Τρίτη, την οποία βάρυναν κατηγορίες για προπαγάνδα υπέρ του PKK.

Η ποινή δεν θα εκτελεστεί ακόμη καθώς η Τουγλούκ, εν ενεργεία βουλευτής, χαίρει ασυλίας μέχρι να αποχωρήσει από το Κοινοβούλιο. Οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2015.

Η Τουγλούκ καταδικάστηκε βάσει ομιλιών της μεταξύ 2007 και 2011, στις οποίες υποστήριζε το διάλογο με το ΡΚΚ.

Η βουλευτής, που εκλέγεται στο Βαν της νοτιοανατολικής Τουρκίας, είχε υπάρξει συνήγορος υπεράσπισης του Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Άγκυρα έχει επισπεύσει όσες ποινικές διαδικασίες εκκρεμούν σε βάρος κουρδικής καταγωγής πολιτικών, μετά την έντονη κριτική από εθνικιστικούς κύκλους που έχουν προκαλέσει διαρροές των μυστικών συνομιλιών των τουρκικών αρχών με τον φυλακισμένο Οτζαλάν.

H Toυγλούκ είναι μία από τους 36 βουλευτές κουρδικής καταγωγής στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Οκτώ Κούρδοι δήμαρχοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου κατηγορούμενοι για σχέσεις με το ΡΚΚ -ανέβάζοντας στους πάνω από 30 τους εκλεγμένους αξιωματούχους της τοπικής αυτοδιοίκησης στην νοτιοανατολική Τουρκία για τους οποίους εκκρεμούν δίκες για συνδέσεις με την οργάνωση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook